• BIST 9076.69
  • Altın 2324.954
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9453
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 23 °C

Heykelleri ayakta tutan küflü demirleri turistlere anlatamıyoruz

Heykelleri ayakta tutan küflü demirleri turistlere anlatamıyoruz
Turist Rehberi İlkay Özen ‘Side Antik Kent'te tarihi eserlerin onarımı için 50 yıldanberi çalışma yapılmaması üzüntü vericidir

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA - Kültür, tarih ve arkeolojik varlıklar turu uzmanı Turist Rehberi İlkay Özen, ‘Antalya başta Side Antik Kent olmak üzere tarihi ören yerlerinde heykelleri ayakta tutan eskiden kalma küflü demir ve beton parçalarını, harç ile onarılan tarihi sütunları turistlere anlatamıyoruz’ dedi.
side-antik-kent-005.jpg
side-antik-kent-001.jpg

50 YıL IÇINDE ÇALıŞMA YAPıLMADı

Side Antik Kent'te Devlet Agorası'nın yıkılan sütunlarının ayağa kaldırma çalışmalarında 1970 yıllarda kalıp kullanılarak içine demir kullanılarak tıpkı inşaat bina direkleri gibi olması görüntüsü verdiğini belirten İlkay Özen, ‘Her yıl 5 milyon turistin tatil yaptığı, Antalya'ya gelen 16 milyon yerli ve yabancı turistin 6,5 milyonunun ziyaret ettiği Side Antik Kent'te 50 yıl içinde çalışma yapılmaması üzüntü vericidir’ şeklinde konuştu.

side-antik-kent-003.jpg
HARÇ DÖKÜLEREK AYAĞA KALDıRıLAN SÜTUN
Geçmiş yıllarda yapılan restorasyon çalışmalarının günümüzün restorasyon ve onarım tekniklerine göre çok ilkel kalmasını turistlere anlatırken utandıklarını söyleyen Rehber İlkay Özen şanları anlattı, ''Roma dönemindeki tarihi sütunun 21'nci yüzyılda harç dökülerek ayağa kaldırılması görüntülerini turistlere anlatamıyoruz. Sütunlar 1970 yılı şartlarına kaldırılmış olabilir. Side Antik Kent'te 50 yıl içinde çalışma yapılmaması üzüntü vericidir.

side-antik-kent-004.jpgKÜFLENMIŞ VE PASLANMıŞ DEMIR GÖRÜNTÜLERI
Avrupalı entelektüel turistler İtalya Roma döneminde göremedikleri Roma dönemi eserlerini görmeye Side'ye geliyor. 50 yıl önce ayağa kaldırılan Dünyaca ünlü Apollon Tapınağı'nın bazı sütunlarını içinde küflenmiş ve paslanmış demir görüntüleri tapınağın görüntü gizemini bozuyor. Turistlere rezil oluyoruz. Antalya bölgesinde enn fazla tarihi tapınağın olduğu ören yeri Side Antik Kent. Çirkin görüntülerin turistler tarafından fotoğraflanması daha üzüntü verici.''

ROMA HEYKELİNİ ALMAN HEYKELTRAŞ DİETMAR FRİESE KURTARDI

Emekli restoratör Beyzade Yaycıoğlu, Side müzesinde sergilenen 98 adet Roma dönemi heykelin Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel ile Prof. Dr. Jale İnan tarafından gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.
Beyzade Yaycıoğlu, 50 yıl öncesinde eski tip inşaat demiri kullanılması nedeniyle heykellerin içindeki demirlerde mantar oluşumuna bağlı kırılma oluşumuna karşı merhum Side sevdası ve Alman restoratör ve heykeltraş Dietmar Friese tarafından tek tek sökülerek içine paslanmaz ve küflenmez demirler kullanarak hepsini kurtardığını belirtti.

Restorasyon işini iğne ile kuyu kazmaktan faklı olmadığını belirten Yaycıoğlu, ''Alman hocam Dietmar Friseye, tarihi eserlerin korunmasında çok şey borçluyuz. Side halkı da çok şey borçlu. Side Müzesi'nde sergilenen heykellerini paslanmaya bağlı demirlerin mantarlaşma ile heykellerin kırılıp parçalanmasının önüne geçti. Side Müzesi bünyesinde kurulan restorasyon ve onarım atölyesi ve laboratuvarıyla sabahın 08:00'de gelerek akşam saat 21:00'e kadar çalışarak hepsini kurtardı. Restorasyonda meslek ciddiyeti ve disiplinini ondan öğrendim. Kendisine Side halkı olarak vefa ve minnet borçluyuz. '' dedi

Bu haber toplam 1530 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.