• BIST 8989.95
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 19 °C

Her derde deva, mucize meyve: Trabzon hurması

Her derde deva, mucize meyve: Trabzon hurması
Japon elması, Çin eriği olarak da bilinen Trabzon hurması, vücudun vitamin ihtiyacını karşılayarak hastalıklara karşı koruyor.

İSTANBUL- Trabzon (cennet) hurması adını pek sık duymadığımız abanozgiller familyasının en nadide üyelerindendir. Japon elması, Çin eriği olarak da bilinen Trabzon hurması, vücudun vitamin ihtiyacını karşılayarak hastalıklara karşı koruyor.

trabzon-hurmasi-005.jpgTrabzon hurmasının faydaları neler?

Trabzon (cennet) hurması adını pek sık duymadığımız abanozgiller familyasının en nadide üyelerindendir. Japon elması, Çin eriği olarak da bilinen Trabzon hurması, vücudun vitamin ihtiyacını karşılayarak hastalıklara karşı koruyor. Trabzon hurmasının faydaları nelerdir? Trabzon hurmasının mucizevi faydaları...

Trabzon hurması nedir?

Latincesi Diospyros kaki olan bu şifalı meyve turuncu renkte ve yaklaşık elma büyüklüğündedir. Temmuz ağustos aylarında çiçek açar ve tohumları kasım ayında olgunlaşır. Ana vatanı bir çok meyve gibi Çin'dir. Fakat daha sonra Japonya'ya getirildiği için Japon hurması adı verilmiştir. Ağaçta yetişir. Ağaç kazık köklüdür, ortalama 5-6 metreye kadar boylanır. Yaprakları ilkbaharda yeşil sonbaharda ise kırmızı, sarı, turuncu gibi renklere dönüşür. Bu yüzden ağaç, süs bitkisi olarak da peyzaj alanında kullanılır. Turuncu olan meyve çok tatlıdır. Meyvenin içinde kahverengi noktacıklar bulunur. İçi yumuşak olan meyve oldukça güzel bir tada sahiptir. Genellikle tropik ve subtropik iklimlerde yetişir. Serin iklimlerde istenildiği gibi yetişemez. Meyvesi çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir. Avrupa'da da üretimi yayılmıştır. Ülkemizin de bazı bölgelerinde yetiştirilmektedir. B1, B2, B3 ve C gibi çeşitli vitaminler ve askorbik asit içermektedir.

Trabzon hurmasının faydaları nelerdir?

Antioksidan kaynağıdır

Sağlık için yararlı tüm antioksidanları içerir. Likopen, lutein, zea-ksantin, kripto-ksantin, beta-karoten ve A vitamini gibi vücudun direncini arttıran tüm vitaminlere sahiptir. Aynı zamanda bu vitaminler vücudun savunma sistemini bozan metaboliklere karşı bünyeyi korur.

Göz sağlığı için birebir

Antioksidanlar sayesinde özellikle yaşlılar için göz sağlığı konusunda birebirdir.

C vitamini kaynağı

Önemli bir C vitamini kaynağı olup vücudu enfeksiyonlara karşı korur ve vücut direncini arttırır. Bu bakımdan Trabzon hurması oldukça yararlı bir besindir.

Bakır deposu

Potasyum, mangan, bakır ve fosfordan oldukça zengin olan cennet hurmasının faydaları bunlarla da bitmiyor. İçerdiği bakır sebebi ile bağışıklık sistemini güçlendirir, savunma sistemini kuvvetlendirir. Yani vücudu savunan mekanizmaların çalışmasına yardımcı olur. Bakır bileşeni de en az mangan kadar bağışıklığı güçlendirir ve kırmızı kan hücrelerinin yapımını sağlar.

Mide ve bağırsak sorunlarına karşı idealdir

Lif içeriğinin yüksek olması mide ve bağırsak sisteminin çalışmasını sağlar ve bu şekilde kabızlık önlenir. Aynı zamanda irritabl bağırsak sendromunu engeller. Sindirim sistemi için iyidir.

Kalp sağlığına kalkan oluşturur

Yüksek lif hipertansiyonu önlerken kalp sağlığını da korur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek hastalıklara karşı koruyucu etki sağlar. Karbonhidrat içeriğinin yüksek olmasından dolayı, şeker hastalığı olan bireylerin günde cennet hurmasının yarısını tüketmesi ideal olacaktır. Diyabetli kişilerin bu konuda dikkatli olması gerekir.

Trabzon (cennet) hurmasının diğer bilinen faydaları,

Kilo verdirir

Cennet hurması çok az yağ içeriğine sahip olduğundan kalorisi de düşüktür. Bu bakımdan diyet listelerinin başında gelir.

Hemoroit hastalarına iyi gelir

Anti hemorajik özelliklere sahip olduğundan hemoroit yaralarında aşırı kanamanın kontrol edilmesinde kullanılır.

Sindirim sistemini düzenler

Bağırsak hareketleri için gerekli lifleri barındırdığından sindirim sistemini düzenler ve dengeler. Böylece sağlıklı sindirim sisteminin korunmasının yolu açılabilir.

Şeker hastaları için faydalıdır

Diyabet hastaları kısa sürede açlık hissine kapılabilir ve bu çok sık görülür. İçindeki zengin lif sebebiyle cennet hurması açlık seviyelerini durdurmak için güzel bir tercih olabilir.

Hipertansiyon için iyidir

Trabzon hurması, hipertansiyonu dengeler ve kişilerin rahatlamasını sağlar.

Bağışıklığı kuvvetlendirir

İyi bir C vitamini kaynağı olduğundan bağışıklık kuvvetlendirir ve düzenli tüketildiğinde bu etki giderek artar. Böylece; soğuk algınlığı, grip ve astım dahil birçok akciğer enfeksiyonlarına karşı kalkan görevi görür.

Kanserle savaşır

İçeriğindeki A vitamini sebebi ile bu meyve kanserle mücadele eder.

Karaciğeri temizler

Zararlı oksijen kaynaklı serbest radikalleri temizler ve antioksidan açısından zengindir. Hücre hasarını önler ve bu da sağlıklı bir karaciğer ile sonuçlanır.

Bu haber toplam 4683 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.