• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Hazineler 5 bin Japon getirdi

Hazineler 5 bin Japon getirdi
Japonya'da açılan "Topkapı Sarayı'nın Hazineleri-Muhteşem Osmanlı Hanedanlığı Sergisi"ni gezen 5 binden fazla Japon, Türkiye'ye geldi.

İSTANBUL- Kültür ve Turizm Bakanlığının Japonya'da açtığı "Topkapı Sarayı'nın Hazineleri-Muhteşem Osmanlı Hanedanlığı Sergisi"ni gezen 5 binden fazla Japon, Türkiye'ye geldi. 1 Ağustos-24 Eylül tarihleri arasında Japonya'nın Tokyo Metropolitan Sanat Müzesi'nde, 6 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında da Kyoto Müzesi'nde izlenime sunulan sergi, 11 Şubat'a kadar da Nagoya Şehir Müzesi'nde Japonların beğenisine sunulacak.

Osmanlı dönemini yansıtan nadide eserlere, Nagoya şehrindeki Japonların şimdiden büyük ilgi gösterdiği belirtildi. Serginin, yurt dışında açılan sergiler arasında da en fazla ilgi görenlerden biri olduğu bildirildi.

     



MÜZEDE TÜRK LOKANTASI

Serginin izlenime sunulduğu üç müzede, seyahat acenteleri tarafından turizm stantları açıldı. Sergiyi gezen ziyaretçilerden 5 binden fazlasının, bu acentelere başvurarak, Türkiye'ye geldiği kaydedildi.

Sergiyi, üç kentte, dört ay boyunca, 300 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi.

Ayrıca, serginin yapıldığı müzenin bahçesinde Türkiye'nin tanıtımı yapılıyor. Müzenin çıkışına kurulan stantta, Türkiye'ye özgü çay bardakları ile çini süslemeli seramik tabaklar gibi hediyelik eşyalar satılıyor.

Serginin açılışından sonra müze bahçesine kurulan Türk lokantasında ise döner-kebap gibi Türk yemekleri ziyaretçilere sunuluyor.

     



JAPON MEDYASINDAN DA İLGİ...

Öte yandan, 11 milyonun üzerine tiraja sahip Japonya'nın en büyük gazetelerinden Asahi Shimbun Gazetesi'nin de serginin Nagoya'daki açılışıyla ilgili üç sayfalık ek yayımlandığı belirtildi. Gazete, her gün sergideki bir eseri ayrıntılı tanıtacak. Bölgede yayın yapan Nagoya Tv'nin ise sabah programlarında sergiye yer vereceği kaydedildi.

     

65 MİLYON 593 BİN DOLARLIK ESERLER-

Sergide, Topkapı Sarayı Müzesi'nden 111, Türk İslam Eserleri Müzesi koleksiyonundan da 29 parça olmak üzere toplam 140 parça sunuluyor.

 Eserlerin toplam bedelinin 65 milyon 593 bin dolar olduğu bildirildi.

Buna göre, Topkapı Sarayı Müzesi'nden kahve ibriği, çorba tası, sini, kase gibi mutfak eşyaları ile hamam tası, leğen, güğüm, bebek beşiği gibi günlük eşyalar yer alacak.

Ayrıca, zümrüt küpe, gerdanlık, halhal, kutu gibi süs eşyaları ile kılıç, miğfer gibi savaş eşyaları da sergilenecek.

Türk İslam Eserleri Müzesi'den de Hürrem Sultan Vakfiyesi, Sultan I.

Mahmud'a ait Tuğralı Mülkname, Sultan IV. Mehmet'e ait Tuğralı Ferman ve Sultan III. Selim'e ait Tuğralı Temlikname gibi belge niteliğindeki 29 önemli eser izlenime sunulacak. Ayrıca, müzeden götürülecek bazı süs ve günlük kullanım eşyaları da sergide bulunacak.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.