• BIST 9484.37
  • Altın 2493.505
  • Dolar 32.5975
  • Euro 34.8026
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • Antalya 22 °C

Hayvansal gübre ile yetişen çilekler turistlerin damak tadı oldu

Hayvansal gübre ile yetişen çilekler turistlerin damak tadı oldu
İsmail Orman kontrollü tarım uygulaması kapsamında fenni gübre üretmeden yetiştirdiği çilekler manavlarda ve AVM'lerin manav reyonlarında yok satıyor.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MANAVGAT/ANTALYA
- Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Bucakşeyhler köyünde yaşayan ziraat mühendisi İsmail Orman kontrollü tarım uygulaması kapsamında fenni gübre üretmeden yetiştirdiği çilekler manavlarda ve AVM'lerin manav reyonlarında yok satıyor.
Çilek yetiştirmede hayvansal gübre(davar, inek ve güvercin gübresi) hariç kimyasal karışımlı gübre kullanmadığını belirten ziraat mühendisi İsmail Orman, merhum babası Bayram Orman'dan öğrendiği hayvani gübre karışımlı çilek yetiştirmeyi sürdürdüğünü ve 15 yıl içinde başta Manavgat'ta yerleşik Alman ve İngilizlerin damak tadı oluştuğunu söyledi.Manavgat'ta Oymapınar Alternatif Turizm Bölgesi yolu üzerinde bulunan kontrollü çilek seralarına jeep safari ve ATV QUart turlarına çıkan turistlerin çileklerin tadına bakarak tam not aldıklarını belirten İsmail Orman, turistik pazarlarda '' çiçeklerimiz organiktir'' yazısının gerçekçi olmadığını bildirdi.

cilekler-.jpg
cilekler--001.jpg
İsmail Orman, organik çilek ve diğer meyve ve sebze üretimiyle ilgili şu bilgileri verdi:'' Hali hazırda dünyada 20'ye yakın ülkede organik tarım yapılıyor. Organik tarımda dünyada lider ülke Almanya. Organik tarımla bir ürün yetiştirmek çok zor. Bir organik zincir olması lazım. Örneğin bir inekten organik süt ve süt mamülleri elde etmek için hayvanın yemi içtiği suyu ve süt kovası tamamen organik ürün olması gerekir. Genellikle ülkemizde organik tarım ile '' kontrollü tarım uygulaması '' karıştırılıyor. İnek organik beslenmezsek gübresinde organik olmaz ve organik sebze ve meyve yetiştiremeyiz.

cilekler--002.jpg
cilekler--003.jpg
Almanya'da 500 dönüm , 1000 dönüm özel korunmuş hiçbir zaman kimyasal ürünün buluşmadığı arazilerde üretim yapılıyor. Organik tarımla yetiştirilen bir elmada elma kurdu olur. Bizde ise elma kurtlanmış diye yemeyiz. Çöpe atarız. Almanya'da kurtlu elma satan pazarlar var. Elma organik olduğu için kilosu 5 ile 10 Avro arasında satılıyor. Organik tarım budur. Bizde ise köylü pazarlarında azotlu gübre vererek yetiştirdiği meyve ve sebzeler üzerine '' organiktir'' yazısı yazması organik tarımın ne olduğunu bilen Alman ve Avrupalı turistleri sadece kendini güldürmekten başka bir şey yapmaz. ''

cilekler--004.jpg
cilekler--005.jpgManavgat Taşar Manav In Sahibi Hilmi Taşar, İsmail Orman'ın yetiştirdiği çilekler Manavgat halkının ve yerleşik yabancılar ve turistlerin beğendiği damak tadı olduğunu söyledi.

Bu haber toplam 3694 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.