• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Havayollarına füze uyarısı

Havayollarına füze uyarısı
Rus güdümlü füzelerin çapraz ateşi nedeniyle İran, Irak ve Hazar Denizi üzerindeki yoğun güzergâhları kullanan hava yolu şirketlerine güvenlik uyarıları yapıldı.

MOSKOVA- Ticari uçakların Rus güdümlü füzelerin çapraz ateşine yakalanabilecekleri endişesi nedeniyle İran, Irak ve Hazar Denizi üzerindeki yoğun güzergâhları kullanan hava yolu şirketlerine güvenlik uyarıları yapıldı.

Rusya geçen hafta Suriye krizine müdahalesini artırdı ve dünya çapında havacılık yetkililerini eyleme sevk etmiş oldu. The Times'ta yer alan habere göre BM’nin Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ile Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü (Eurocontrol) Avrupa’yı Orta Doğu’ya, Körfez ülkelerine ve Asya’ya bağlayan yollar hakkında uyarılar yayımladı.

Günde 800 uçak etkilenebilir
Bazı hava yolu şirketleri uçaklarını Suudi Arabistan ve Mısır gibi daha güvenli hava sahalarına yöneltmeye başladı. Zira Rusya Suriye’deki hedeflerine yönelik bombalı saldırılar ve füze saldırıları düzenliyor.

Yukarıda anılan havacılık örgütlerinde çalışan yetkililer daha fazla füze saldırısı olması durumuna karşı acil eylem planları hazırlıyor.

Çok kullanılan bu koridorların güvensiz bulunması veya kullanılamaz duruma gelmesi hâlinde günde 800 uçak bu durumdan etkilenebilir.

Rusya, Türkiye ve İran'a 'şeffaflık' talebi
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü; Rusya, Türkiye ve İran’a şeffaflık talep eden resmî mektuplar gönderdi.

Sektörden yetkililer Hazar Denizi veya İran yolunun değiştirilmesi hâlinde, en büyük sorunu Katar Havayolları ve Emirates gibi şirketlerin yaşayacağını belirttiler. Alternatif hava güzergâhlarına bel bağlanması ise uçuş sürelerinin uzaması ve daha çok benzin kullanımı anlamına geliyor.

Rusya’nın Hazar Denizi’nden yaklaşık 1.000 mil uzaklıktaki Suriye hedeflerine güdümlü füzeler attığı yönündeki açıklaması da Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansını cuma günü hava yolu şirketlerine bir bilgi notu göndermeye yöneltti.

Dairenin bilgi notunda şunlar yazıyordu: “Bu füzeler Suriye’ye ulaşmadan önce Hazar Denizi, İran ve Irak üzerindeki hava sahası üzerinden ve ticari nakliye uçaklarının kullandıkları uçuş güzergâhlarının altından geçiyor.”

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.