• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Havayolları yaz ayları öncesinde uçak eksiğiyle mücadele ediyor

Havayolları yaz ayları öncesinde uçak eksiğiyle mücadele ediyor
Seyahat talebinin pandemi öncesi seviyeleri aşması beklenirken, uçak teslimatlarının Boeing ve Airbus'taki üretim sorunl

İSTANBUL - Küresel havayolu endüstrisi, seyahat talebinin pandemi öncesi seviyeleri aşması beklenirken, uçak teslimatlarının Boeing ve Airbus'taki üretim sorunları nedeniyle keskin bir şekilde düşmesi nedeniyle yaz sıkışıklığıyla karşı karşıya kalıyor.
Hava taşıyıcıları daha eski, daha az yakıt verimli jetleri uçurmaya devam etmek için onarımlara milyarlarca dolar harcıyor ve uçakları kiraya verenlerden korumak için prim ödüyor. Ancak bazı taşıyıcılar, mevcut uçak eksikliği nedeniyle hâlâ programlarını kısaltmak zorunda kalıyor. Aynı zamanda, dünya genelinde seyahat edenlerin sayısının tarihi seviyelere ulaşması bekleniyor; 2019'daki 4,5 milyara kıyasla 2024'te 4,7 milyar insanın seyahat etmesi bekleniyor.

havayollari-.jpg

Seyahat verileri firması OAG'nin kıdemli analisti John Grant, "Havayollarından yaz boyunca özellikle yüksek uçak biletleriyle güçlü bir performans bekleyebiliriz" dedi.

Geçtiğimiz Aralık ayında, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), bu yıl küresel havayolu kapasitesinde yıllık %9'luk bir büyüme öngörmüştü. Bu tahmin, Boeing'in güvenlik krizi sonrasında iyimser görünüyor.

AeroDynamic Advisory kıdemli ortağı Martha Neubauer, Boeing ve Airbus'taki üretim sorunları nedeniyle yolcu taşıyıcılarının bu yıl beklediklerinden %19 daha az uçak alacağını söyledi.

Neubauer, birçok havayolunun Boeing'in 737 MAX uçaklarına bağımlı olması nedeniyle ABD'li taşıyıcıların bir yıl önce planlanandan %32 daha az uçak alacağını söyledi. Boeing'in üretimi, Ocak ayında hava panelindeki patlamanın ardından durduruldu.

Boeing, 5 Ocak'ta Alaska Havayolları'ndaki patlamanın ardından patlak veren genişleyen krizden sarsılıyor. Düzenleyiciler 737 MAX'ın üretimine bir sınır koydu ancak şirket bu seviyeye bile ulaşamıyor.

RTX, geçen yıl yaptığı açıklamada, RTX Corp'un Pratt & Whitney motorlarındaki bir kusurun giderilmesi amacıyla yapılacak incelemeler için 2024'ün ilk yarısında 650 kadar Airbus A320neo jetinin yere indirilebileceğini söyledi.

Avrupa'da düşük maliyetli havayolu Ryanair bazı rotaları kesti. Amerika Birleşik Devletleri'nde United ve Southwest, uçuşları azalttı ve işe alma ve personel alma planlarını ayarladı.

Bu haber toplam 707 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.