• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • Antalya 21 °C

Havayolları savaşta yakıt ikmali sıkıntısı yaşıyor

Havayolları savaşta yakıt ikmali sıkıntısı yaşıyor
Havayolları Ukrayna hava sahası kapandıktan sonra dikkatini Rusya risklerine kaydırdı. Rusya üzerindeki rotaların Ukrayna krizinden etkilenmesi üzerine uzun uçuşlar için yakıt ikmali sorgulanmaya başlandı

ANCHORAGE - Havayolları, Rusya üzerindeki rotaların Ukrayna krizinden etkilenmesi üzerine uzun uçuşlar için yakıt ikmalini sorgulamaya başladı. Havayolları, Rusya ile iş yapmanın artan riskleriyle karşı karşıya kalırken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin küresel havacılık endüstrisine etkisi, çatışma bölgesindeki hava sahası kapanmalarının ötesine yayılıyor.
Batılı havayollarının Soğuk Savaş sırasında Rus hava sahasına erişemediği uzun mesafeli uçuşlar için popüler bir yakıt ikmali merkezi olan Alaska'nın Anchorage Havaalanı, taşıyıcıların Rusya üzerindeki rotaların Ukrayna krizinden etkilenmesi durumunda kapasite hakkında soruşturma yapmaya başladığını söyledi.
Japan Airlines (9201.T) , potansiyel güvenlik risklerini öne sürerek Perşembe akşamı Moskova'ya uçuşunu iptal ederken, İngiltere hava sahasını Aeroflot (AFLT.MM) dahil Rus havayollarına kapattı .

havayollari-004.png

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, birlikleri İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bir Avrupa devletine yönelik en büyük saldırıda başkente doğru ilerleyen Rus işgalcilerle savaşırken Cuma günü Kiev'de kalma sözü verdi.
Ukrayna, Moldova, Belarus'un bazı kısımları ve Ukrayna sınırına yakın güney Rusya'daki hava sahası, işgal Perşembe günü başladığında kapatıldı ve havayollarına daha dar bir rota seçeneği yelpazesi verdi.
Emirates, hava sahası kapanmalarından etkilenen Stockholm, Moskova, St. Petersburg ve bazı ABD uçuşlarında küçük rota değişiklikleri yaparak uçuş sürelerinin biraz daha uzun olmasına neden olduğunu söyledi.
Uçuş riskleri hakkında bilgi paylaşan bir havacılık endüstrisi kooperatifi olan OPSGROUP, Rus hava sahasında seyahat eden herhangi bir uçağın riskler veya yaptırımlar nedeniyle kapalı hava sahası için acil durum planlarına sahip olması gerektiğini söyledi.

havayollari-.png

OPSGROUP, "Rusya'nın Aeroflot'un karşılıklı yasaklar almasını istemeyecekleri için kendi yaptırımlarını ve hava sahası yasaklarını başlatması pek olası değil." Dedi. "Ancak, diğer devletlerin yaptırımlarına yanıt olarak tepki verebilirler."
TASS haber ajansının Cuma günü bildirdiğine göre, Rusya havacılık otoritesi İngiltere'nin uçuş yasağına benzer önlemlerle yanıt verme hakkını saklı tuttuğunu söyledi.
Uçuş izleme web sitesi FlightRadar24, normalde Rusya üzerinden uçan Hindistan ve Pakistan'dan Londra'ya giden British Airways ve Virgin Atlantic uçuşlarının şimdi Rus hava sahasından kaçınan bir güney rotasını izlediğini söyledi.
Bir sözcü, bir BM organı olan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) yönetim konseyinin Cuma günü yapılacak bir toplantıda Ukrayna ihtilafını tartışacağını söyledi.
Havayolları hava sahası risklerini değerlendirirken, çatışmanın bir sonucu olarak petrol fiyatlarında 2014'ten bu yana ilk kez varil başına 105 doları aşan bir artıştan da etkilendiler. Bu, pandemi nedeniyle seyahat talebinin düşük kaldığı bir zamanda işletme maliyetlerini yükseltiyor.
Jefferies analistleri, Avrupa havayollarının çatışma ışığında talebin daha uzun vadeli bir darbe alacağını ve Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından iki yıl içinde Avrupa Birliği'nden Ukrayna ve Rusya'ya seyahatlerde %27'lik bir düşüşe işaret ettiğini söyledi
Havacılık patronları da Rus şirketleriyle yapılan işlerin etkisi konusunda endişeli. Yaptırımlar, kiralama firmalarına yapılan ödemeleri aksatabilir ve uçak parçalarının tedarikini etkileyebilir.
Analitik firması Cirium'a göre, Rus şirketlerinin 777'si kiralık olan 980 yolcu jeti hizmet veriyor. Bunların üçte ikisi veya tahmini piyasa değeri yaklaşık 10 milyar dolar olan 515 jet, yabancı firmalardan kiralanıyor.
Seyahat veri şirketi OAG'a göre, Rusya'nın iç pazarı, 2020'nin aynı haftasına kıyasla bu hafta yalnızca %7,5 oranında düşen kapasiteyle pandemi sırasında küresel olarak en iyi performans gösterenler arasında yer aldı.
Biden yönetimi Perşembe günü Rusya'ya karşı büyük ihracat kısıtlamaları açıkladı ve uçak parçaları da dahil olmak üzere mallara erişimini zorladı.
Bununla birlikte, önlemler, uçuş güvenliği için gerekli olan teknoloji için oymalar içeriyor ve bu da, hava-uzaya etkisinin geniş kapsamlı olmaktan ziyade sınırlı olabileceği ihtimalini artırıyor.
ABD merkezli Aerospace Industries Association'ın CEO'su Eric Fanning, endüstrinin kısıtlamaları gözden geçirdiğini söyledi.
Özellikle yaptırımların ve ihracat kontrol faaliyetlerinin ticari uçakların uçuş güvenliğini sağlama ihtiyacını engellememesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Bu haber toplam 933 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.