• BIST 11311.31
  • Altın 5897.703
  • Dolar 42.6861
  • Euro 50.1507
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 19 °C

Hatay’a Sanal Arkeoloji Müzesi

Hatay’a Sanal Arkeoloji Müzesi
Günay, Hatay Sanal Arkeoloji Müzesi açılışı töreninde yaptığı konuşmada, Hatay'ın Türkiye'nin çok özel yerlerinden biri olduğunu söyledi.

HATAY - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Biz bu zenginliğimizi, potansiyelimizi Anadolu içlerine taşımak, tarihle, arkeolojiyle müzelerimizle ve diğer alanlarla zenginleştirmek istiyoruz" dedi.
Günay, Vali Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, IBM Türk Genel Müdürü Michel Charouk, ATSO Başkanı Çinçin kestikleri kurdele ile Hatay Sanal Arkeoloji Müzesi'nin açılışını yaptı.
Günay'a Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki bir mozaik tablonun resmi hediye edildi. Günay, açılışın ardından çevre düzenlemesi yapılan Saray Caddesi, sokak sağlıklaştırma çalışmaları devam eden Kurtuluş Caddesi, Çankaya ve Örnek sokaklar ile restorasyon çalışması süren Tıbbi Aromatik Bitkiler Müzesi ve Habib-i Neccar Camisi'nde incelemelerde bulundu.

GÜNAY, HATAY' TÜRKİYE'NİN ÇOK ÖZEL YERLERİNDEN
Günay, Hatay Sanal Arkeoloji Müzesi açılışı töreninde yaptığı konuşmada, Hatay'ın Türkiye'nin çok özel yerlerinden biri olduğunu söyledi. Hatay'daki mozaik envanterinin dünya çapında olduğuna dikkati çeken Günay, bu zenginliğin IBM gibi uluslararası bir kuruluş tarafından sanal ortamda bütün dünyaya tanıtılmasının çok önemli ve anlamlı olduğunu kaydetti.
Kentin büyük bir zenginliğinin olduğunu ve bunun sadece Türkiye'ye değil, bütün dünyaya duyurulması gerektiğini vurgulayan Günay, şöyle devam etti:
"Biz bu zenginliğimizi potansiyelimizi Anadolu içlerine taşımak, tarihle, arkeolojiyle müzelerimizle ve diğer alanlarla zenginleştirmek istiyoruz. Bu açıdan Hatay çeşitliliği sınır tanımayan özel dünya parçalarından birisi. Bir medeniyetler coğrafyası. Hatay'da sivil mimari örneklerine sahip çıkmaktan yeni müzeler yapmaya kadar her türlü hizmete katkı yapmaya çalışıyoruz. Özel ve yerel girişimleri de destekliyoruz. Hatay Müzesi mozaik zenginliği ve sergisi açısından dünyanın üçüncü müzesi. Yakın zamana kadar mozaik zenginliği ve sergisi kapsamı açısından Tunus'taki Bardo Müzesi birinciydi. 2011 yılından itibaren bu açıdan dünyanın birinci müzesi Gaziantepteki Zeugma Müzesi. Şimdi Hatay Tunus'taki Bardo Müzesi ile değil, kendi topraklarımızdaki Zeugma Müzesiyle yarışacak. Artık sıkalayı, çıtayı kendi ülkemizden arayabilir duruma geldik. Bu da bizim son yıllarda arkeolojiye, müzelere medeniyet mirasına ne kadar somut biçimde sahip çıkmaya çalıştığımızın örneklerinden birini oluşturuyor.
Hatay'da da alan itibariyle büyük müze yapacağız. Hatay mozaikleri özel ve önemli mozaiklerdir. Çok büyük müzeye kavuşacağız. Sadece Tunus'u değil Gaziantep'i de geçeceğiz. Ama Gazianteplilerin bu anlamda çalışacağını ve öne geçmeye çalışacağını düşünüyorum."
Türkiye'nin her yerinde güzel çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Günay, eskiden sadece Safranbolu'da yaptıkları sokak sağlıklaştırmalarını şimdi, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Muğla gibi birçok yerde yaptıklarını kaydetti.
Türkiye'nin her yerinde ayrımsız kültüre, tarihe sahip çıkmaya çalıştıklarını vurgulayan Günay, "Hayat ileriye doğru yaşanıyor ama geriye bakarak anlaşılıyor. Nereden geliyoruz, köklerimiz nedir, ileriye gitme potansiyelimiz nedir, bunu geriye bakarak anlıyoruz. Bir millet tarihine sahip çıkmazsa geleceğine yeteri kadar sahip çıkamaz. Geleceğimize bilinçle kararlılıkla öz güvenle sahip çıkabilmek için geçmişimizi sahiplenmenin bilinç ve kararlığındayız" diye konuştu.

"YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞA İHTİYAÇ VAR" -
Anadolu topraklarının dünyanın en büyük medeniyetlerine ev sahipliği yapmış topraklar olduğunu belirten Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hatay, üç semavi dinin mabetlerini simgelerini barış ve selamet içerisinde yaşatabilmiş toprak. Şimdi Anadolu topraklarında geçmişte ne varsa hangi dönemden, inançtan, kültürden, medeniyetten kalmış olursa olsun mademki şu an Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindedir, hepsi bizimdir ve hepsi insanlığın bize emanetidir anlayışı içerisinde sahip çıkmaya ve onları ayakta tutmaya çalışıyoruz. Bu yeni bir medeniyet anlayışıdır. Bu coğrafyada bunu yapmak için bir tek barışa ihtiyaç var. Yani yurtta barış dünyada barışa ihtiyaç var. Bölgemizde barış içerisinde güzel gelişmeler yaşaya geldik son birkaç yıl içerisinde. İnanılmaz güzel gelişmeler yaşaya geldik. Komşularımızda demokratikleşme insan hakları doğrultusunda bazı sorunlar sıkıntılar var. Çok kısa süre içerisinde sıkıntıların sükunete ve selamete dönüşmesini bütün kalbimle diliyorum. Sadece bizim ülkemiz değil, dünyadaki bütün ülkelerin, halkların, coğrafyanın barışa, demokrasiye ve insan haklarına kardeşliğe ihtiyacı var. Böyle olduğu zaman sadece Hatay değil, Türkiye değil, bütün Ortadoğu, bütün dünya, insanlık için daha iyi bir doğrultuda gelişebilir. Bizim gayretimiz de budur. Bu yolda Yunus Emre'nin söylediği gibi kendimiz için istediğimizi başkası için de istiyoruz. Barış, esenlik, kardeşlik ve gelişme istiyoruz. Bunu sağlamak için de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz."

MOZAİK MÜZESİNİN TEMELİ ATILDI
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de, kentte dünyanın en büyük mozaik müzesinin temelinin atıldığını ve buranın 2013 yılında açılacağını söyledi.
Yeni müzenin 35 bin metrekare kapalı alanı, 5 bin metrelik mozaik sergileme alanıyla güzel ve özel bir yer olacağını ifade eden Lekesiz, ziyaretçileri 2 bin yıl öncesine gezinti yaptırabilecek çok özel bir yerin olacağını kaydetti.
Tarihi eserlerin olmasının güzel olduğunu, ancak bunların ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımının çok önemli olduğuna dikkati çeken Lekesiz, bu anlamda Hatay Arkeoloji Müzesi'nin teknolojiye ayak uydurarak sanal ortamda ziyaret edilebilecek olmasının kent tanıtımı açısından büyük bir gelişme olduğunu söyledi.

SANAL MÜZE PROJESİ
IBM Türk Genel Müdürü Michel Charouk ise sanal müze projesini IBM'in yüzüncü yıl projelerinden biri olarak kabul ettiklerini kaydetti.
Hatay'ın sahip olduğu zenginliği tüm dünyanın görmesini sağlayacak projeyle güzel bir çalışmaya imza attıklarını vurgulayan Charouk, bu sayede birçok kişinin müzeyi sanal ortamda ziyaret edebileceğini belirtti.
Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kentte birlik beraberlik içerisinde çok güzel çalışmaların yapıldığını, restorasyonlarla Hatay'ın zenginliklerinin gelecek kuşaklara aktarılması için çalışıldığını ifade etti.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin ise Suriye'deki karışıklık nedeniyle nakliye, ihracat ve turizm anlamında sıkıntıların yaşandığı bir süreçte bu müzenin açılmasının çok önemli olduğunu kaydetti.
Soğuk Savaş döneminde askıya alınan ilişkilerin son yıllarda balayı günleri yaşadığını vurgulayan Çinçin, Suriye ile ilişkilerin yine eski balayı günlerine dönmesini temenni ettiklerini belirtti.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.