• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Güreli:Zeytinyağı İspanya’sız olmaz

Güreli:Zeytinyağı İspanya’sız olmaz
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli: Zeytinyağı sektöründe dünyada bir şey yapmak istiyorsanız İspanya’sız olmaz

İZMİR- Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu’nun yanı sıra firma temsilcileri ve basından oluşan 27 kişilik grup, dünyada en fazla zeytin ve zeytinyağı üretimi yapan İspanya’da incelemelerde bulunmak üzere bu ülkeye geldi.

Türkiye’nin Madrid Ticaret Müşavirliği’nin hazırladığı program doğrultusunda 31 Ocak’a kadar İspanya’nın Madrid, Sevilla ve Cordoba şehirlerini kapsayan seyahatte zeytin ve zeytinyağı piyasalarındaki gelişmeler, sektörle ilgili çalışmalar yerinde incelenecek.

İspanya’daki temaslar kapsamında İspanya Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve İspanya Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği başta olmak üzere İspanya zeytin ve zeytinyağı sektörünün sivil toplum kuruluşlarını ve İspanyol işletmeler ziyaret edilecek.

 

‘’İSPANYASIZ OLMAZ’’

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, yapılacak inceleme gezisinin zeytin ve zeytinyağı sektörü için önemini belirtti. Zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünyanın ilk sırasında yeralan İspanya’daki teknolojik gelişmeleri de yerinde göreceklerini ifade eden Güreli, burada elde edilecek kazanımları Türk zeytinciliğine uygulayacaklarını kaydetti.

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe üretimde lider olan İspanya’nın son yıllarda zeytin ve zeytinyağı pazarında belirleyici ülke olma özelliğini İtalyan markaları satın alarak İtalya’nın elinden aldığına işaret eden Güreli şöyle konuştu:

‘’Bu sektörde dünyada bir şey yapmak istiyorsanız İspanya’sız olmaz. İspanya her sene üretimde, imalatta her şeyi geliştiricidir. Bu sektördeki her şeyin ilk tatbik yeri burası.  Zeytin ve zeytinyağı ile ilgili yeni teknolojiler dünyada ilk kez burada uygulanıyor, İspanya her sene teknolojisini geliştiriyor. İspanyol kooperatifleri Türkiye’deki kooperatifler gibi değildir. İspanya’da bir köylünün yağı alınır oraya dökülür. Sonra ciddi manipülasyon yapılıyor ve fiyatlarla oynarlar. Bu manipülasyonla çiftçisine ciddi kar sağlar ve bunu dağıtır. İspanya’da kooperatiflerin işleyişi incelenecek. Türkiye’deki kooperatifçiliğin ıslah edilmesi gerekiyor. Oradaki sistemi iyi görmek lazım. O sistem Türkiye’de uygulanabilirse hiçbir sıkıntı olmaz.’’

 

RAKAMLAR

İspanya 330 milyon zeytin ağacı ve 1 milyon 250 bin tonluk zeytinyağı üretimi ile dünya zeytinyağı üretiminin yüzde 51’ini karşılıyor. Ülkedeki zeytinyağı tüketimi ise kişi başına 14-15 litre. Topraklarında 120 milyon zeytin ağacını barındıran Türkiye’de ise zeytin yağı üretimi 72 bin ton civarında. Türkiye’deki zeytinyağı tüketimi ise kişi başına 1 litre.

Dünya’daki zeytin yağı üretiminde İspanya ilk sırada yer alırken, ikinci sırayı İtalya, bu ülkeyi Yunanistan takip ediyor. Türkiye ise ülke sıralamasında 5-6’ncı sırada yeralıyor. Sofralık zeytin üretiminde ise Türkiye İspanya’nın ardından ikinci sırada yeralıyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.