• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Güneş enerjisiyle dünya turu

Güneş enerjisiyle dünya turu
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, dünyanın etrafında sadece güneş enerjisi kullanarak dolaşacak bir uçağa sponsor oldu.

İSTANBUL- Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, dünyanın etrafında sadece güneş enerjisi kullanarak dolaşacak bir uçağa sponsor oldu. Bu yıl test uçuşlarına başlayacak Solar Impulse, kanatları üzerindeki güneş panelleriyle topladığı enerjiyi kullanacak. Gelecek hafta Singapur Havacılık Fuarı’nda açıklanacak sponsorlukla IATA "2057’de gökyüzünde sıfır kirlilik" kampanyasıyla bu projeden yararlanarak havacılığın yeni teknolojiler ile dünyayı kirletmeyeceğinin kamuoyuna gösterilmesini hedefliyor.

 



İsviçreli bir ekip tarafından tasarlanan Solar Impulse her biri 10 beygir gücünde dört motorlu olarak planlandı. Hedef önce 2010’da Atlas Okyanusu’nu aşmak, 2011’de de dünya turunu yapabilmek. Elektrik motorları gücü kanatlardaki iki metre eninde, 20 metre boyundaki güneş panelleriyle toplayacak. Gündüz, güneş ışınları elektrik enerjisine çevrilerek hem motor çalıştırılacak hem de uçağın gövdesine yerleştirilecek 400 kilogram ağırlığındaki özel lityum batarya şarj edilecek. Gece uçuşu, bu bataryadan alınacak enerjiyle gerçekleşecek.

 

Daha fazla enerji sağlanması ve uçağın yüksek performansa sahip olması için Solar Impulse’ın kanatları tam 61 metre olarak planlandı. Bu uzunluktaki kanat Airbus A340-600’ün kanat açıklığına neredeyse eşit.

 



HIZI SAATTE 45 KİLOMETRE

 

Tek pilot tarafından kullanılacak uçak, en verimli enerjinin sağlanması için 8 bin 500 metre yükseklikte uçacak. Gece ise bin metre alçalacak. Güneş enerjisiyle beslenecek motorlar Solar Impulse’ı saatte 45 kilometre hıza çıkartacak. Uçak dünya turu sırasında farklı ülkelere inip kalkarak gerçekleştirecek.

 

Projenin sponsorları arasında IATA’nın yanı sıra saat imalatçısı Omega, kimya devlerinden Solvay şirketi ve Deutche Bank bulunuyor. Fransız askeri uçak ve iş jeti imalatçısı Dassault da tasarım konusunda ekibe destek veriyor.

 



REKORLARIN PİLOTU BERTRAND PICCARD

 

Güneş enerjisi ile uçacak Solar Impulse’ın pilotu İsviçreli Bertrand Piccard. 50 yaşındaki Doktor Piccard, adını 1999’da havacıların saatçisi olarak tanınan Breitling şirketinin sponsorluğunda balonla durmadan yaptığı dünya seyahati ile duyurmuştu.

 

Fransız yazar Jules Verne’in hayalini gerçekleştirmek üzere 3 Mart 1999’da yola çıkan Piccard, 20 günde 45 bin kilometre yol katederek balonla dünya turunu tamamlama başarısını gösterdi. Tıp eğitiminin yanı sıra uzun yıllar havacılıkla amatör olarak ilgilenen Piccard’ın Avrupa Delta Kanat Şampiyonluğu ve Havacılık Federasyonu FAI onaylı 7 rekoru bulunuyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.