• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Günay:Kongre merkezleri yapıyoruz

Günay:Kongre merkezleri yapıyoruz
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay : İstanbul için çalışırken Türkiye’nin başka alanlarını unutmamalıyız.7-10 kongre merkezi yapıyoruz.

Özkan Altıntaş-Türkiye Turizm


İSTANBUL- İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu ( ICVB)  tarafından İstanbul’a daha fazla uluslar arası kongre ve toplantı kazandırmak amacıyla başlatılan kongre seferberliği İstanbul’un Kongre Elçisi Olun programı İstanbul Ticaret Odası’nda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katıldığı toplantı ile başladı.



ICVB Genel Müdürü Handan Boyce’nin takdim konuşmasından sonra söz alan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş TUGEV’ın 23 yıl önce kurulduğunu ve İstanbul’un turizm markası olarak ortaya çıkması ve pazarlanmasında, kongre amaçlı turizm destinasyonu haline getirilmesinde çalışmalar yapıldığını söyledi.
Daha sonra ICVB tarafından  hazırlanan İstanbul’a bilimsel kongreler getiren öğretim üyeleri ve çeşitli meslek dallarının temsilcilerine Bakan Günay tarafından teşekkür plaketleri verildi.


Bakan Günay, plaket verilecek profesörlerin adları okunurken kenerda ayakta bekledi

YENİ KONGRE MERKEZLERİ YAPACAĞIZ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay konuşmasına İstanbul için ne yapılsa az olduğunu ve İstanbul’un çekiciliğini artırmak gerektiğini belirterek, “Ancak İstanbul için çalışma yaparken yeni kongre merkezleri üretmeliyiz. Türkiye’nin başka alanlarını unutmamalıyız. Türkiye’nin 7-10 ilinde kongre şehri üretmek için çalışıyoruz. Türkiye dünyanın kongre merkezi olacaktır” dedi.

GELEN ZİYARETÇİ VE GELİR YETERLİ DEĞİL
Bakan Günay konuşmasına şöyle devam etti: “İstanbul son yıllarda olumlu bir gelişme geçirdi. Gelen ziyaretçi sayısı artarken kongre için gelende artıyor. Ancak gelen ziyaretçi sayısı bana yeterli gelmiyor. Elbirliğiyle artırmak için uğraşmamız gerekiyor. Gelen yabancılar içinde en çok gelir bırakanlar kongreye gelenler görülüyor.  İstanbul’a 7 milyonu aşkın gelen ziyaretçiye ulaştık. Elde ettiğimiz gelir açısından sınırlardayız. Daha fazlasını elde etmeliyiz.

KONGREYE GELEN MUTLU DÖNMELİDİR
 Herşey dahil,yerine, güneş deniz turizmi yerine turizmi çeşitlendirme hedef olarak duruyor. Kültür termal ve kongre alanında önemlidir. Kongre turizmi için herkesin elçilik yapmasını sağlamalıyız. Aslında kongreye bilim adamları geliyor. Belli bir meslek ve düşüncenin liderleri geliyor. Burada mutlu dönerlerse başkalarının gelmesini sağlıyorlar.

İSTANBUL’A KARŞI HAKSIZLIK EDİLİYOR
Turizmi çeşitlendirirken en önemlilerin başında kongre turizmi geliyor. Ancak diğer başkentlerle kıyaslarsak üçte birlerin altında olması İstanbul’a karşı haksızlık olarak geliyor.
Birçok kongre dünyayı geziyor. Gelecek yıllarda yeni noktalar arıyorlar. O ilgi alanlarını tahrik ederek kendi ülkemize yoğunlaştırmak bize düşüyor. Sadece turizm alanında değil tüm meslek alanlarına görev düşüyor. Hepimiz birer kongre elçisi olmalıyız.  İstanbul’un değeri için yeteri kadar kişiselleştirme yapıldığına inanmıyorum. Bu olsaydı İstanbul çarpık kentleşme ve sanayi merkezi olmazdı. Bundan sonra içtenlikle dikkat edersek İstanbul’ u ileriye taşıyabiliriz. Elimizde böyle bir hazine ve mücevher var.”



DÜNYAYI İSTANBUL’DA TOPLAMAK ELİMİZDE
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş konuşmasında  ‘Dünyayı İstanbul’da toplamak elimizde’sloganı ile İstanbul’un dünyanın önemli kongre merkezleriyle yarıştığı belirterek kongre turizminin önemine değindi. İstanbul’ 2005’teki 24’cülükten 2005’te 17’ciliğe geldiğini ve önümüzdeki yıllarda Avrupa’nın ilk 5 kongre şehri arasında yer alacağı söyledi. Yalçıntaş, bugüne kadar gelmeyen yüzlerce kongreyi İstanbul’a kazandırarak şehri dünya bilim adamlarının buluşma noktası yapmayı hedefleyen ICVB üyesi olduğu uluslar arası kuruluşların kongrelerinden haberdar eden ‘kongre elçilerine’ destek olacağı bildirildi.

DÜNYADA 1 MİLYON TOPLANTI DÜZENLENİYOR
Murat Yalçıntaş şunları söyledi
“Dünyada 100 milyon kişi toplantı iş ve kongre amaçlı geziyor. Dünyada 700 milyon dolarlık turizm geliri vardır ve bunun üçte birini kongre turizmi oluşturmaktadır. Dünyada her yıl 1 milyonun üzerinde toplantı ve kongre düzenleniyor.Bunun geliri  200 milyarlık rakamdır. Ortalama her toplantı ve kongreye 300 kişi katılır. 300 ün yüzde 40 yabancıdır. Kongre amaçlı seyahat edenler gittikleri şehirde 3-5 gün kalıyorlar. Bu kongrelere katılanlar karar vericilerdir. Kendi toplumlarında karar verme durumundadırlar. Kongre turizminin öne çıkması ve o şehrin öne çıkması ve elde ettiği turizm geliri açısından bu kişiler önemlidir.

HEDEFİMİZ ORTALAMA 250 DELEGE 1 MİLYON 250 BİN DOLAR
 Türkiye’de toplantı sayılarına bakılırsa 55 kongreye katılan ortalama 115 delege ve  gelir ise 500 milyon dolardır. Hedefimiz ortalama 250 delege ve 1 milyon 250 bin dolar gelirdir.Bu rakamı yakalamak ve misafirleri İstanbul’a çekmek için sivil toplum kuruluşlarının ve bireylerin çok etkisi var. Bu etkiden herkesin yararlandığı görüyoruz.  Turizm denilince İstanbul’da 40 sektörü ilgilendiriyor. 2005 18.1 milyon dolardı. Yeme, konaklama, giyim, hediyelik, ulaştırma, sağlık gibi faydalananlar bulunuyor. Bunun arkasında 40 tan fazla sektör yer alıyor.
İstanbul’u dünya çapında kongre merkezi yapmak için program başlattık. Türkiye olarak üretime ihtiyacımız var. Üretim denilince 4 şey anlıyoruz. Ürün, hizmet yanında Türkiye’nin üretmesi gereken bilimdir.  4. İse mallara hizmetlere bilime altlık yapacak kültür ve sanattır. Bu 4 şeye odaklanmazsak atığımız adımlar boşa atılır.”


ICVB Yönetim Kurulu birlikte oturdu


Bakan Günay TYD Başkanı Murat Dedeman ve Kalyon Oteli sahibi Yılmaz Tecmen'le sohbet etti


Öztiryakiler'in sahibi Tahsin Öztiryaki


Karaköy Güllüoğlu'nun sahibi Nadir Güllü


Prof.Dr.Tayfun Akın ve Bakan Ertuğrul Günay


Prof.Dr.Yücel Candemir ve Bakan Ertuğrul Günay


Prof.Dr.Hatice Durak ve Bakan Ertuğrul Günay


Oktay Ekinci ve Bakan Ertuğrul Günay


Prof.Dr.Erdoğan Ertüngealp ve Bakan Ertuğrul Günay



Prof.Dr.Haluk Onat


Murat Özdil ve Bakan Ertuğrul Günay


Prof.Dr. Cihat Şen ve Bakan Ertuğrul Günay


Prof.Dr. Sedat Tellaloğlu ve Bakan Ertuğrul Günay


Dr.Masum Türker ve Bakan Ertuğrul Günay






Prof.Dr. Bülent Zülfikar ve Bakan Ertuğrul Günay


TOBB başkanı yerine Bakan Ertuğrul Günay'dan plaketi İTO Başkanı Murat Yalçıntaş aldı.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.