• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Gümüşhane'de ceviz üretimi

Gümüşhane'de ceviz üretimi
Gümüşhane'de pestil ve köme sektörünün önemli hammaddelerinden cevizin il topraklarında üretimi için çalışmalara başlandı.

GÜMÜŞHANE -Gümüşhane'de pestil ve köme sektörünün önemli hammaddelerinden cevizin il topraklarında üretimi için çalışmalara başlandı. Bu kapsamda Gümüşhane'de Cevizciliğinin Geliştirilmesi Projesi toplantısı 30 Ocak 2008 tarihinde Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılacak.




Gümüşhane Tarım İl Müdürü Hasan Irkın, ceviz üretecek arazi ve iklim koşulları olduğu için pestil ve köme sektörünün ihtiyacının mahallinden karşılanması amacıyla gerekli altyapı çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Ceviz ağacı, meyvesi ve kerestesi yönüyle oldukça önemli olduğunu vurgulayan Irkın, şunları söyledi: "Ayrıca cevizin yeşil kabuğundan ve köklerinden boya elde edilmekte, meyvesinde ise A vitamini bulunmaktadır. Ceviz ağaçları toprak bakımından seçici olmamakla beraber taban suyu mesafesi kışın 2 -3 metreden yukarı çıkmayan, fazla su tutmayan gevşek, süzek çakıllı alüvyol toraklardan hoşlanır. Tarım İl Müdürlüğümüzün istatistik kayıtlarında Gümüşhane ili genelinde 35 bin civarında ceviz ağacının bulunduğu görülmektedir. Ağaç başına ortalama 50 kilogram verim üzerinden yılda 1 milyon 750 bin kilogram kabuklu ceviz üretimimiz bulunmaktadır. Üretimin tamamına yakını iç tüketimde kullanılmaktadır. Bunun ancak yüzde 5'i üretimde kullanılmakta. Pestil ve köme sektörünün mevcut fiili üretimi ile yılda 300 bin kilogram civarında iç ceviz ihtiyacı bulunmaktadır. Bu ihtiyaç il dışından ve özellikle de ithalat yolu ile yurt dışından karşılanmaktadır. 400 bin kilogram kabuklu ceviz için 8 bin adet ceviz ağacına ve 800 dekar üretim alanına ihtiyaç bulunmaktadır. İlimizde ceviz üretimi ve sorunlarının tespiti için konunun tarafları bir araya gelerek yapacakları çalışmayla ceviz üretimine ait mevcut sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum."

 



30 Ocak 2008 tarihinde Gümüşhane Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılacak toplantıya; Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ordu Ziraat Fakültesi, Gümüşhane İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, İl Orman İşletme Müdürlüğü, Pestil ve Köme üretim sektörünün temsilcileri ve Gümüşhane Ziraat Odası temsilcileri katılacak

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.