• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Gökmedrese'de 'kenet' tekniği

Gökmedrese'de 'kenet' tekniği
Selçuklu mimarisinde ecdadın taşları birbirine bağlamakta kullandığı "kenet" tekniği tarihi 'Gökmedrese'de hayat buldu.

SİVAS -Selçuklu mimarisinde ecdadın taşları birbirine bağlamakta kullandığı "kenet" tekniği tarihi 'Gökmedrese'de hayat buldu. Sona yaklaşılan Gökmedrese restorasyonunda bu teknikle örülen duvarların depreme daha dayanıklı olduğu ifade edildi. Kenet tekniğinde üst üste dizilen taşlar, çelik çubuklarla birbirine geçmeli olarak diziliyor.

Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından 1271 yılında yaptırılan Gökmedrese'nin 4 Ağustos 2006 tarihinde başlayan restorasyonu eksi 20 dereceyi bulan soğuk havaya rağmen devam ediyor. Adını, üzerindeki gök mavisi çinilerden alan ve 'Mavi Medrese' olarak da anılan Gökmedrese'de şimdiye kadar temel güçlendirme çalışmaları yapıldı.

 



Hazırlanan proje doğrultusunda medreseyi çevreleyen duvarların temeline yaklaşık 8 metre inilerek beton döküldü. Medresedeki oda içleri ise temelinden yüzeye kadar Hollanda'dan getirilen endüstriyel köpük dolgusuyla dolduruldu. Eserin zeminde biriken yeraltı suyunun tahliyesi için de alt koddan eksi 7 ile eksi 3 metre derinliğe drenaj borusu yerleştirildi. Şu an ise zaman içinde doğal ve dışardan müdahalelerle yıpranan dış duvarların restorasyonu yapılıyor. Çalışmaların kış mevsiminde de devam edebilmesi için Gökmedrese'nin üzeri geçici çatı ile kapatılmıştı. Duvarlar örülürken teknolojinin son imkanlarının yanı sıra Selçuklu'nun kullandığı "Kenet" tekniği de hayata geçirildi.

 

Bu teknik sayesinde eserin olası bir depreme karşı daha dayanıklı olması sağlanacak. Kenet tekniğinde eskitilmiş taşlar matkap yardımıyla deliniyor. Deliğe yerleştirilen 15 santimetre uzunluğundaki çelik çubuk, kurşun dökülerek taşa kaynaştırılıyor. Daha sonra vinç yardımıyla alınan taşlar üst üste dizilerek, duvar tamamlanıyor. Yüklenici firma Doğa İnşaat Şantiye Şefi ve Yüksek İnşaat Mühendisi Coşkun Kahraman, eserin restore işinin bir an önce bitirilmesi için çaba harcadıklarını söyledi. Coşkun, "Çalışmalarımızı erken bitirebilmek için soğuk havaya rağmen çalışıyoruz" dedi.

 

GÖKMEDRESE'NİN TARİHÇESİ

 

Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında yaptırıldı. Mimarı (Kaluyan-ı El Konevi) Konyalı Kaluyan. Taç kapı üzerinde yükselen tuğla örgülü iki minaresindeki mavi çinilerden dolayı Gök Medrese adını aldı. Plastik sanatların şaheserlerinden olan taç kapıda mermer malzeme kullanılmış olup, Taç kapısının üst iki köşesinde iç içe girmiş hayvan motifleri yeralıyor.

 

Medreseye girişte sağda mescit, solda ise Darül Hadis bölümü mevcut. Avlunun kuzey ve güneyinde altı sütun üzerine inşa edilmiş kemerli bir revak bulunmakta. Doğu yönündeki ana eyvanı yıkılmış yerine mevcut taş ve kitabelerle bir duvar örülmüş. Kuzey ve güneyindeki yan eyvanların içi çini tezyinatla süslü. Evliya Çelebi, Gök Medrese'yi "Kızıl Medrese" veya " Darü-t Tedris" olarak adlandırmaktadır. Gök Medrese bugünkü anlamıyla İlahiyat Fakültesi olarak hizmet vermiştir.

 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.