• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Fuarcılıkta Almanya olabiliriz

Fuarcılıkta Almanya olabiliriz
NTSR Fuarcılık Genel Müdürü Serkan Tığlıoğlu, Gelecek 5 yılda ciddi büyüme bekliyoruz. Türkiye fuarcılıkta geleceğin Almanya’sı olabilir'.

İSTANBUL- NTSR Fuarcılık Genel Müdürü Serkan Tığlıoğlu, Türkiye’nin fuarcılık alanında Avrasya’nın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer aldığını ifade ederek 'Özellikle gelecek 5 yılda ciddi büyüme bekliyoruz. Türkiye fuarcılıkta geleceğin Almanya’sı olabilir' dedi.

 

NTSR Fuarcılık Genel Müdürü Serkan Tığlıoğlu, fuarların ülke ekonomisine ciddi katkı sağladığına ancak Türkiye’de henüz bir fuar bilinci olmadığına işaret etti. Tığlıoğlu, Almanya’da fuarcılıkla ilgili yıllık turizm gelirinin 40 milyar doları bulduğunu söyleyerek Türkiye’de bu rakamın 200 milyon dolarla sınırlı kaldığını belirtti.

 

Tığlıoğlu, “Türkiye’de fuarların turizme katkısı yönündeki istatistikler bile yeni yeni tutulmaya başlandı. Almanya’nın pazarlayacak Aspendos’u olmamasına karşın öyle doğru fuarlar düzenliyor ki fuar turizmini patlatıyor. Bizim ise sayısız turizm varlığımız olmasına rağmen sadece 10 milyar dolarlık gelirimiz var. Artık Türkiye’nin şu gerçeği algılaması gerekiyor. Türkiye Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük fuar merkezidir. Bunu dünyaya göstermemiz gerekiyor” diye konuştu.

 

Türkiye’de fuarcılık sektörünün özellikle son 15 yıldır gelişme gösterdiğini ifade eden Tığlıoğlu, buna karşın sektörün profesyonel bir zemine oturması için biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu belirtti. Bu yıl içerisinde Türkiye'de 400 fuarın planlandığını ve bunların yüzde 90'ının gerçekleştirildiğini anlatan Tığlıoğlu, Türkiye’nin Avrasya bölgesinde fuarcılıkta en hızlı gelişme gösteren ülke olduğunu kaydetti.

 

Fuarcılık için çekim merkezi

Almanya merkezli dünya fuarcılığının giderek Türkiye ve civar ülkelere kaydığına dikkat çeken Tığlıoğlu şöyle konuştu: “Bu yıl gerçekleşecek 400'den fazla fuarın içerisinde, biz yaklaşık 20 civarında uluslararası ve kendi alanında otorite olmuş marka yaratmış durumdayız. Bu, Türk fuarcılığı için çok sevindirici bir durum. Türk fuar sektörü, gelişen ekonomiye paralel olarak önümüzdeki 5 yıl çok daha hızlı bir gelişme gösterecek. Ekonomiler geliştikçe, özellikle sektörler ihtisaslaştıkça, ihtisas fuarları da artacak.”

 

Tığlıoğlu, Türkiye’nin fuarcılık alanında gelişme kaydetmek için bu alanda örnek ülkeleri incelemesi ve ülke koşullarına entegrasyonu için elbirliği ile hareket etmesi gerektiğini söyledi. Fuarcılık sektörünün sıkıntılarına da değinen Tığlıoğlu, “Ülkemizde bir fuar yönetmeliği mevcut ancak yönetmeliğin yaptırımları ve denetlenmesi ne yazık ki, yaşanan fuar enflasyonu nedeni ile mümkün olamıyor. Eğitim en büyük sorun. Dünya genelinde de fuarcılık eğitimi sadece Almanya'da veriliyor” dedi.

 

Her fuarcılık firmasının bütün sektörlerdeki fuarları düzenleyemeyeceğini vurgulayan Tığlıoğlu, NTSR olarak kendi altyapılarında bulunan zenginliklerden kaynaklanan projeleri ortaya attıklarını ifade etti. Bu çalışma ilkeleriyle fuarların daha başarılı olduğunu vurgulayan Tığlıoğlu şunları kaydetti: “Türkiye’de bir sektörle ilgili üç dört fuar görebiliyoruz. Serbest piyasa ekonomisinde bunlar doğaldır ama bence artık Türkiye’deki alan işletmecilerinin bazı sektörlerde uzmanlaşması gerek. 'Her fuarı ben yapacağım' mantığından kendilerini sıyırıp, 'Benim de sektör olarak seçtiğim alanlar bunlar, ben bu alanlara yoğunlaşacağım' demesi lazım.”

 

Hedef mevcut fuarları geliştirmek

NTSR Fuarcılık olarak 2007 yılında, Uluslararası İstanbul Boat Show, Europort Eurasia, Cardist Kart Teknolojileri, Intertraffic gibi başarılı fuar etkinliklerine imza attıklarını anlatan Serkan Tığlıoğlu, Bu yıl NTSR’nin en etkin yıllarından birini yaşadığını kaydetti. Şu anda ise 2007’nin devamı olarak aralık ayında Growtech Eurasia Fuarı ile Uluslararası İstanbul Boat Show fuarlarının hazırlık çalışmalarına yoğunlaştıklarını ifade eden Tığlıoğlu, bu fuarlara da başta yurtdışından olmak üzere yoğun katılım sağladıklarını söyledi. NTSR olarak bundan sonraki yıllarda fuar sayısını artırmak yerine mevcut projelerini geliştirerek büyütmeyi hedeflediklerini dile getiren Tığlıoğlu, firma olarak bunun için yeni bir yapılanma sürecine girdiklerini açıkladı.

 

Perakende sektörü fuarda buluşuyor

Perakende sektörüne hizmet verenler İstanbul Perakende Fuarı’nda bir araya geliyor. Perakende sektörünün en prestijli platformu olan Perakende Günleri’nde yapılacak İstanbul Perakende Fuarı’nın bu yıl 6'ncısı gerçekleştiriliyor. 21-22 Kasım tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek fuar Soysal Fuarcılık tarafından organize ediliyor. Geçen yıl 5126 ziyaretçinin gezdiği fuara bu yıl da yoğun katılım bekleniyor.

 

Fuar için otomotivcilerden güç birliği

Otomotiv sektöründe önemli bir güç birliğinin simgesi olan C.V. İstanbul, İstanbul Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı için sektörün önemli dernekleri bir araya geldi. TÜYAP tarafından Otomotiv Sanayi Derneği, Ticari Araç İthalatçıları Derneği ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği işbirliği ile 21-25 Kasım 2007 tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Beylikdüzü’nde düzenlenecek fuarda ticari araçlar sektöründe yapılan yatırımlar toplu olarak sergilenecek.

 

Oyuncak sektörünün tek fuarı

"07 Euroasia Toys and Games" Oyuncak, Oyun ve Oyun Ekipmanları Fuarı" Pakt Messe İstanbul International tarafından 22-25 Kasım tarihleri arasında İstanbul Fuar Alanı'nda gerçekleştirilecek. Türk firmalarının üretim faaliyetlerini desteklemeyi, firmalara uluslararası yeni pazarlar sunmayı, sektörü dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmelerden haberdar etmeyi amaçlayan Toyzeria'07, 30 milyon genç ve çocuk nüfusuna sahip olan Türkiye'de oyuncak sektörünün hızla büyüdüğüne dikkat çekecek.

 

Tekstilin kalbi Bursa'da

Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ tarafından  düzenlenen Bursa Tekstil Makineleri ve İplik Fuarı, Bursa 5. Tekstil, Örgü, Nakış Makineleri Yan Sanayileri ve İplik Fuarı, 22-25 Kasım 2007 tarihleri arasında Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Türkiye ihracatının önemli kısmını üstlenen ve endüstride büyük paya sahip olan tekstil sektörünün ilk akla gelen merkezlerinden Bursa’da beşincisi düzenlenecek fuar, tekstil sektörünün lokomotifi olmayı hedefliyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.