• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

En güzel domates yarışması

En güzel domates yarışması
İhracata Yönelik Kaliteli Domates Yarışması'nın üçüncüsü Growtech Eurasia 2007 Tarım Fuarı kapsamında gerçekleştirildi.

ANTALYA -Üreticileri ihracata yönelik kaliteli ve sağlıklı ürün yetiştirmeye teşvik etmek, yaş meyve sebze ihracatının artmasına ve kaliteli tüketime katkı sağlamak amacıyla düzenlenen 'İhracata Yönelik Kaliteli Domates Yarışması'nın üçüncüsü Growtech Eurasia 2007 Tarım Fuarı kapsamında gerçekleştirildi.

Antalya İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin organizasyonunda düzenlenen yarışmaya 81 üretici katıldı. Laben Zirai Analiz Laboratuavrı ve jüri üyeleri tarafından renk, sertlik, paketleme-boylama, albeni, tat-aroma ve hormon değerleri esas alınarak yapılan değerlendirmeler sonucunda ilk üç belirlendi. Yarışmada Kundu Bölgesi'nden katılan Recep Kayhan 82,19 puan toplayarak birinci oldu. Yarışmada ikinciliği 81,93 puan toplayan Kundu Bölgesi'nden Mustafa Kurt, üçüncülüğü de 81,38 puanla Yeşilova Bölgesi'nden Bekir Kılar elde etti. Yarışmanın birincisi 1500, ikincisi 1000, üçüncüsü de 500 YTL para ödülü kazandı.

 

Yarışmada birinci olan Recep Kayhan'ın ödülünü fuarın açılışını yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker verdi. Eker, yaptığı konuşmada Türkiye'de yılda 10 milyon ton civarında domates üretildiğini bunun 1,7 milyon tonu ise Antalyalı üreticilerin yetiştirdiğini söyledi. Antalya'nın domates üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Bakan Eker, domatesle ilgili üretim teknolojisinde de önemli gelişmelerin yaşandığını kaydetti.

 

RUSYA LİMİTLERİ 10 KAT DÜŞÜRDÜ

Konuşmasında Rusya'yla yaşanan sorunlara da değine Tarım ve Köyişleri Bakanı, "Son yıllarda en büyük ticari partnerimiz haline gelen Rusya ile yaş meyve sebze ihracatında zaman zaman sıkıntı yaşıyoruz. Rusya Federasyonu, kalıntı limitlerini AB standartlarının 10 kat altına düşürdü. Rusya bizim müşterimiz, ona mal satacaksak talebini yerine getireceğiz." dedi. Rusya ile yaşanan sıkıntıları gidermek amacıyla Türkiye genelinde 8-10 laboratuvarın kapasitesinin artırılarak kalibrasyonunu yeniden düzenlediklerini dile getiren Eker, "Dünyaya ürün ihraç edeceksek bizden mal alan ülkelerin belirlediği standartları yerine getirmek zorundayız." ifadelerini kullandı.

 

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı ise, Antalya kontrol laboratuvarının özellikle Rusya'ya yapılan ihracatta yeterlilik düzeye gelmesi için ihracatçı birlikleri olarak ölçüm cihazı aldıklarını söyledi. Kontrol laboratuvarının geçen hafta kalibrasyon ölçümlerine başladığını aktaran Satıcı, "Şu anda Antalya'da 2 adet laboratuvar istenen analizleri yapacak hale geldi. Analiz yapmak ve kapasite konusunda herhangi bir sıkıntımız kalmadı." diye konuştu.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.