• BIST 11217.5
  • Altın 5758.256
  • Dolar 42.5404
  • Euro 49.6051
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 9 °C
  • Antalya 16 °C

Dünyanın en ağır lahdi Sidamara Lahdi’nin gizemi

Dünyanın en ağır lahdi Sidamara Lahdi’nin gizemi
1900 yılında, Konya Ereğlisi-Karaman yolu üzerinde, eski adı Sidamara olan Ambar Köyü’nde bulunan ünyanın en ağırı 32 tonluk Sidamara lahdinin kaçırılan ve yeniden geri getirilen Eros başı hikayesi

İSTANBUL - Sidamara Lahdi'nin MS 3. yüzyılın 2. yarısına tarihlenir ve, 1900 yılında, Konya Ereğlisi-Karaman yolu üzerinde, eski adı Sidamara olan Ambar Köyü’nde bulundu.  Osman Hamdi Bey tarafından İstanbul’a getirildi.  İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Sidamara Lahdi'nin eksik parçası Eros başı, Londra'daki Victoria & Albert Müzesi'nden getirilerek yeniden eski yerine konuldu.

sidamara-lahdi.jpgEserin üzerinde bulunan bir Eros başı figürünün Londra’daki Victoria & Albert Müzesinde olduğu öğrenildikten sonra yapılan girişimlerin sonunda, eksik parça, 2022 yılında Londra’dan Türkiye’ye getirildi. Getirilen parça, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ile Victoria & Albert Müzesi uzman restoratörlerinin ortak gerçekleştirdikleri bilimsel çalışmalarla lahitteki ait olduğu noktaya yerleştirildi.

sidamara-lahdi-001.jpg

SIDAMARA LAHDI, EROS BAŞINA NASIL KAVUŞTU?
Kültür ve Turizm Bakanlığı yazılı açıklamada, antik dünyanın en büyük lahitlerinden biri olduğu değerlendirilen, tonlarca ağırlığa sahip Sidamara Lahdi Eros başına kavuşunca, bir asırdan fazla süren hasretini son bulduğunu bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı ve Türk Hava Yollarının desteğiyle Türkiye'ye taşınan Eros başı, ağırlığı 30 tonu aşan dev lahde, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ile Victoria & Albert Müzesi uzman restoratörlerinin ortak bilimsel çalışmalarıyla yerleştirildi. Roma dönemi milattan sonra 250'li yıllara tarihlenen sütunlu lahit yeniden kavuştuğu özgün haliyle İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde ziyarete açıldı.

sidamara-lahdi-002.jpg

EROS BAŞININ ZORLU YOLCULUĞU
İngiliz Askeri Başkonsolos Charles Wilson tarafından 1882'de keşfedilen ve taşınamadığı için yeniden toprak altına gömülen lahitten ayrılmış yüksek kabartmalardan biri olan Eros başının İngiltere'nin başkenti Londra’ya götürüldüğü belirlendi.

sidamara-lahdi-004.jpg
Karaman’da bulunan Sidamara Antik Kenti’nde 1898'de bir köylü tarafından yeniden görülen lahit günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzesi olan Müze-i Hümayun'a bildirildi.

Osman Hamdi Bey’in bölgede yaptığı incelemeler sonucu, İstanbul’daki müzeye taşınmasına karar verilen dev lahit zamanın koşullarında mandalarla çekilerek merkeze taşındı. Tren vagonlarının özel olarak düzenlenmesiyle zorlu bir yolculuk yapan muhteşem eser, 1901'de bugünkü İstanbul Arkeoloji Müzesine ulaştı.

sidamara-lahdi-003.jpgTarihi eserin Londra'da bulunan Eros başı kabartması ise Marion Olivia Wilson tarafından babası Charles Wilson'un anısına 1933'de Victoria & Albert Müzesine bağışlandı.

İstanbul Arkeoloji Müzelerinde bulunan dev lahde 1930'lu yıllarda Victoria & Albert Müzesi yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonucunda Eros başının plaster kopyası yerleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı, 2010'da Dr. Şehrazat Karagöz’ün konuyu yeniden gündeme taşıyan araştırması ile Eros başının lahit ile sergilenmesi hususunu Victoria & Albert Müzesine iletti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Victoria & Albert Müzesi Direktörü Dr. Tristram Hunt ve ekibinin kültür varlıklarının korunmasını amaç edinen iş birlikleri ve kültürel varlıklarının yerinde korunmasına yönelik yaklaşımları Eros başının lahdine yeniden kavuşmasını sağladı.

 

Bu haber toplam 1250 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.