• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 18 °C

Düğünlerin, pazar günlerinin lezzeti Bafra Pidesi muhabbeti

Düğünlerin, pazar günlerinin lezzeti Bafra Pidesi muhabbeti
Türkiye’de ‘Bafra Pide’ye markalaştıran Tolga Kuru ile Mutfak Sanatları ve Gastronomi Federasyonu-MUGAFED Başkanı Salih Yılmaz, Bafra Pide lezzetinde buluştu.

ÖZKAN ALTINTAŞ - TÜRKİYE TURİZM
FOTOĞRAFLAR : MUSTAFA ŞAPÇI

İSTANBUL- Babadan aldığı bayrağı zirveye taşıyarak Türkiye’de ‘Bafra Pide’ye markalaştıran Tolga Kuru ile Mutfak Sanatları ve Gastronomi Federasyonu-MUGAFED Başkanı Salih Yılmaz arasında Samsun-Bafra ile Ordu mutfağı muhabbeti Karadeniz bölgesinin pideleri üzerinde sohbetle sürdü. Tolga Kuru, Bafra pidesinin ince uzun olduğunu, diğer bölgelerde yuvarlak, kapaklı veya kapaksız daha yayvan pideler yapıldığını anlattı.
MUGAFED Başkanı Salih Güney, Türk mutfağının lezzetlerini koruyan işletmeleri ziyaretlerini sürdüreceklerini belirterek “MUGAFED Mutfak Sanatları’na önem veren bir federasyondur. Bu nedenle Türkiye’nin gastronomisini tanıtan her işletmenin yanındayız’ dedi.

bafra-pidesi-006.jpg
bafra-pidesi.jpg

BAFRA PIDESI TESCILLI
İstanbul’da Kızıltoprak ve Kozyatağı’nda, Bodrum Yalıkavak’ta “Bafra Pidesi” restoranları bulunan Tolga Kuru, Bafra Pide’sinin Samsun'un Bafra ilçesinde yüz yılı aşkın süredir maharetli ustaların ellerinde yoğrularak şekillendiğini söyledi.

bafra-pidesi-003.jpgBafra pidesi, lezzetiyle adını da tadını da büyük şehirlere taşıdı ğını ve "Coğrafi işaret" tesciline sahip lezzetler arasında yer aldiğini söyleyen Tolga Kuru şunları anlattı:

“Bafra pidesi, ince hamuru, gevrekliği, odun ateşinde pişirilişi, yapılışında kullanılan doğal tereyağı ve peyniri, özel olarak hazırlanan kıymalı harcıyla diğer pidelerden ayrılıyor. Bafra pidesi yore insanının pazar kahvaltılarının da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bafra pidesi, bölgenin yemek kültüründe önemli bir yer tutuyor. Bafra pidesi, düğünlerden cenazelere, askere uğurlama törenlerinden özel davetlere kadar sofralarda yerini alıyor.

bafra-pidesi-002.jpg

DÜĞÜNLERİN VE PAZAR GÜNLERİNİN PİDESİ
Bizim en yoğun olduğumuz günler pazar günleridir. Pidenin kültürü öncelikle ekmek fırınlarında başladı. Sonra düğünlerimizde adet olmaya başladı. Hatta cenazelerimizde de pide dağıtılır. Pide bizim yöremizde bir kültürdür, yaşam tarzıdır. Özellikle geçmişten bugüne devam eden pazar günü pide yaptırma geleneğimiz var. Bana soruyorlar, 'Bafra pidesinin lezzetinin sırrı nedir?' diye. Bu işin sırrı sevgi. Sevgisiz hiçbir şeyi başaramayız. Bizim pidemiz gevrek, ince, şekli kapalı ve kıvrımlı. Boyu 80 santimetreye ulaşıyor. Kıymalı ve peynirli, iki ana çeşitte yapılıyor. Türkiye'nin dört bir yanından insanlar bu lezzeti tatmak için buraya geliyor


bafra-pidesi-004.jpgPAZAR GÜNLERİ PİDE TELAŞI ALIRDI
Önceden her pazar günü insanlar pide yaptırma telaşına düşerdi. O pazar evde adeta bir bayram havası olurdu. İçler hazırlanır, kıymalar kavrulur, peynirler yumurtayla eşleştirilir, içine maydanoz konur, ondan sonra bir tepsiye konularak pideciye gidilirdi. Fırınlar o gün ekmek değil, sadece pide üretirdi. Evde de önceden hazırlıklar yapılır, çaylar demlenir, turşular kavrulur, o gün 'pide günü' olurdu. Pazar günü eşittir pide günüdür."

bafra-pidesi-005.jpg
SALİH GÜNEY: PİDEMİZİ DÜNYA TANIMALI
MUGAFED Başkanı Salih Güney "Pide Türk mutfağının geleneksel bir ürünüdür. Karadeniz ve Ordulular içinsıradan bir yemek değil bir tutkudur. Biz tutkuyla sevdiğimiz pidemizi tüm dünyada herkesin tatmasını istiyoruz. Tıpkı pizza, hamburger nasıl hayatımıza girdiyse biz de pideyi tüm dünyaya, insanların hayatına sokabilmeliyiz. Bu gayreti nedeniyle Bafra Pide’nin original halini koruyarak Türkiye’ye tanıtan Tolga Kuru ve ailesini kutluyorum" diye konuştu.

Bafra Pide’yi yemek isteyenler için:
İstanbul Kızıltoprak: +90 216 349 4959
İstanbul Kozyatağı: +90 216 464 0066
Bodrum Yalıkavak: +90 530 111 1548 (Nisan ayından itibaren sezonda)

Bu haber toplam 5218 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.