• BIST 9560.85
  • Altın 2487.933
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.8335
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • Antalya 22 °C

Diyanet Yeni Rakı’yı dava etti: ‘Âlâ’ Allah’ın sıfatı, marka olamaz

Diyanet Yeni Rakı’yı dava etti: ‘Âlâ’ Allah’ın sıfatı, marka olamaz
Diyanet İşleri Başkanlığı, Mey İçki’ye dava açarak ‘Âlâ’markasının iptalini istedi. Gerekçe, kelimenin Allah’ın sıfatlarından biri olması ve aynı isimle Kuran’da bir sure bulunması.

ANKARA- Diyanet İşleri Başkanlığı, Mey İçki’ye dava açarak ‘Âlâ’markasının iptalini istedi. Gerekçe, kelimenin Allah’ın sıfatlarından biri olması ve aynı isimle Kuran’da bir sure bulunması.

Diyanet’in yaptığı başvuru Mey İçki tarafından piyasaya sürülen Yeni Rakı’nın ‘Âlâ’ serisi hakkında.

yeni-raki.jpg

CİMER’den şikayet iletilmiş

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi’ne avukatları aracılığıyla başvuran Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dava dilekçesinde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve kendilerine konuyla ilgili şikayetler iletildiği belirtildi.

Şikayetler üzerine ‘Âlâ’‘isminin dini bir değer ve sembol içerip içermediği hakkında araştırma yapıldığı kaydedilen dilekçede bu yönde Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan görüş istendiği ifade edildi. Kurul tarafından 25 Ocak’ta gönderilen cevapta şöyle deniyor: 

“Türkçemizde  her ne kadar iyi, pekiyi, anlamında kullanılmış olsa da Cenab-ı Hakk’ın sıfatlarında biri olan ‘Âlâ’yı çağrıştırması Kur’an-ı Kerim’de sure ismi olarak geçmesi, gelenekte dini çağrışımı bulunması ve Allah Teala’nın haram kıldığı bir nesneyi övme, yüceltme anlamı taşıması yönleriyle bahis konusu ismin bir içki türüne ad/marka olarak kullanılmasının dinen uygun olmadığı değerlendirilmektedir.” 

Kurul görüşü doğrultusunda markanın dini değer içerdiğinin ortaya çıktığı kaydedilen dilekçede, Sınai Mülkiyet Kanunu’nda yer alan ‘dini değerleri ve sembolleri içeren işaretlerin mevcut olması halinde mahkeme tarafından markanın hükümsüzlüğüne karar verileceği’ hükmüne atıfta bulunularak şöyle dendi: 

“Din İşleri Yüksek Kurulu’nun dinen haram kılınan bir nesne için Allah’ın sıfatlarından birinin marka olarak kullanılması doğru değildir. Âlâ markasının hükümsüzlüğüne karar verilsin.”

Bu haber toplam 6762 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.