• BIST 8714.69
  • Altın 3017.587
  • Dolar 34.2879
  • Euro 36.9787
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 20 °C

Dinler farklı, bayramlaşma aynı

Dinler farklı, bayramlaşma aynı
Farklı dinlere mensup onlarca yabancı Kurban Bayramı'nı kutlamak için bir araya geldi. Aralarında para toplayarak kurban kestirip dağıttılar.

ANTALYA -Farklı dinlere mensup onlarca yabancı Kurban Bayramı'nı kutlamak için bir araya geldi. Antalya Kültürlerarası Diyalog Merkezi'nin (AKDİM) öncülüğünde buluşan yabancılar, bayramın birinci günü de kendi aralarında para toplayarak kurban kestirdi. Kesilen nafile kurbanın etleri Antalya'daki ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.

Antalya'da yaşayan onlarca yabancı Kurban Bayramı'nın son gününde ise AKDİM'de buluştu. Kurban Bayramı ile ilgili izlenimlerini birbirleri ile paylaşan Müslüman ve Hristiyanlar, kendi dillerinde şarkı söyledi, kurban etinin tadına baktı. Küçük çocuklar yabancı da olsa büyüklerinin elini öptü.

 



AKDİM, Türk kültürünün tanıtımına bayramda ara vermeden devam etti. AKDİM gönüllüleri Antalya'da yaşayan yabancıları Kurban Bayramı'nın son gününde bir araya getirdi. AKDİM'de buluşan yabancılar Türk adetlerine göre ağırlandı. İlkin şeker ve kolonya ikram edilen yabancılar ellerini, öpmek için bekleyen küçüklere uzattı. Fransız, Alman, Türk, Rus, Japon ve Avusturyalı vatandaşların katıldığı bayramlaşma programında misafirlere kavurma ve baklava da ikram edildi.

 



Kurban Bayramı'nı Antalya'da yaşayan yabancılarla birlikte kutlamak için buluştuklarını söyleyen AKDİM Başkanı Erdoğan Çiğdem, değişik vesilelerle zaman zaman dernekte ya da yabancı vatandaşların mekanlarında bir araya geldiklerini aktardı. Çiğdem, "Bizlerin farklı dine mensup farklı ırkta ya da farklı sosyal statüde olmamız, farklı dilde konuşuyor olmamız bir araya gelmemizde bir engel değildir. Farklılıklarımızı muhafaza ederek, bir araya gelip insanlık için ortak mesaj manasına gelen barış, hoşgörü ve diyalog gibi değerlerin yerelden evrensele yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz." dedi.

 

Türkiye'de yaşayan Alman, Fransız, Rus ve diğer ülke vatandaşlarının sembolik olarak sağladıkları maddi katkı ile nafile kurban kesildiğini, etlerin ise muhtaç insanlara yine yabancıların vasıtasıyla dağıtıldığını bildiren Çiğdem, şöyle devam etti: "Orada çok güzel enstantaneler yaşandı. Duygu yüklü konuşmalar yapıldı. Orada dağıtılan et belki bu gün bitmiştir ama bitmeyen şeyler var. Muhtaçlara 'Sizi düşünen sizi seven sizin derdinizle dertlenen insanlar ve bunlar sadece Türkler değil sizi tanımayan aynı dilden olmayan bir İngiliz bir Fransız sizi seviyor' mesajını verdik. İnsanlığın ölmediğini ortaya koyduk. İnsan olmanın bir araya gelmek ve kaynaşmak için yeter bir şart olduğunu göstermeye çalıştık."

 

Konukların bayramını Türkçe olarak kutlayan Alman Saint Nikolas Kilisesi Rahibi Rainer Korten, "Türkiye'de insanlar bayramı bizden çok daha dolu dolu yaşıyorlar. İçeriğini dolduruyorlar. Hıristiyan dünyasında bayramların içeriği artık yavaş yavaş boşaldı. Ama burada bayramlar bayram gibi kutlanıyor." sözleri ile duygularını dile getirdi.

 

Uzun zamandır Antalya'da ikamet ettiğini belirten Japonyalı Junko Trusta, böyle bir kutlamaya ilk defa katıldığını söyledi. Türkiye'de yaşamasına rağmen Kurban Bayramı'nın nasıl kutlanacağı konusunda hiçbir bilgisi olmadığını ifade eden Trusta, bunu yeni yeni öğrendiğini kaydetti.

 

İhtiyaç sahiplerine et dağıtımında görev alan Alman Susi Schombel ise yaşadıklarını ve gördüklerini şu sözlerle dile getirdi: "Açıkçası kendimizin biraz daha lüks yaşama hevesinden utandım. Bu insanların bu kadar yoksul olmasına rağmen bize karşı son derece içten ve sıcak davranmaları, ellerindeki son yiyecekleri de ikram etmeleri beni mutlu etti."

 

AKDİM'deki bayramlaşma programına katılan AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, kültürlerin buluştuğu Antalya'nın aynı zamanda barış kenti olduğunu kaydetti. İnsanların bir arada sevgi ve hoşgörü içerisinde buluşabilmesinin yegâne örneğinin yaşandığını dile getiren Badak, bu tür etkinliklere vesile olanlara teşekkür etti.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.