• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Dilenciler turizme zarar veriyor

Dilenciler turizme zarar veriyor
Konya'da dilencilerin ısrarla para istemeleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri görmek için ziyarete gelen milyonlarca yerli ve yabancı turisti bıktırıyor.

KONYA -Konya'daki müzelerin önünü mesken tutan dilencilerin ısrarla para istemeleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri görmek için ziyarete gelen milyonlarca yerli ve yabancı turisti bıktırıyor.

Tarih ve kültür turizmi acısından önemli bir yere sahip olan Konya'yı gerek yurt içinden gerekse diğer ülkelerden yılda yaklaşık 1 milyon 500 bin turist ziyaret ediyor. UNESCO'nun 2007 yılını Mevlana Yılı ilan etmesinin ardından Konya'ya gelen ziyaretçi sayısında büyük artış oldu. Konya merkezde bulunan ve 744 yıllık tarihe sahip İnce Minare Müzesi turistlerin yoğun ilgi gösterdiği mekanlar arasında yer alıyor. İnce Minare'yi görmek için kafileler halinde Konya'ya gelen turistleri, otobüslerden iner inmez ilk olarak dilenciler karşılıyor. Otobüsten inen her turistin yanına giden dilencilerin ısrarla para istemeleri ülke imajına büyük zarar veriyor.

 



Kent merkezinde vatandaşların yoğun olarak gezdikleri yerleri mesken edinen dilenciler, gerek vatandaşlara gerekse turistlerden yardım istiyor. Ailelerinin teşvikiyle dilenciliği meslek haline getiren çocuklar, özelilikle Mevlana Müzesi, İnce Minare ve insanların yoğun olarak dolaştıkları Zafer Meydanında vatandaşlardan para istiyor. Mevlana Müzesi çevresinde gerekli tedbirleri alan zabıta ekipleri, Zafer Meydanı ve İnce Minare çevresinde yeterli önlemler almıyor. Her köşe başında yollarının dilenciler tarafından kesilmesinden şikâyetçi olan vatandaşlar, gerekli tedbirlerin alınmasını istiyor.

 

Turizmciler, müzelerin ve tarihi mekanların önünü mesken tutan dilencilerin ülke turizmine zarar verdiğini düşünüyor. Ülkeye gelen ziyaretçileri ilk olarak kim karşılarsa ülkenin imajını o kişilerin oluşturduğunu vurgulayan Konya Turizm Platformu Başkanı Bekir Şahiner, Konya'ya gelen turistleri ilk karşılayanın da kentten gönderenin de dilenciler olduğunu söyledi. Turistleri karşılayan kişilerin kılık kıyafetiyle ülkeyi yansıtması gerektiğinin altını çizen Başkan Şahiner, Türkiye'nin yanlış tanıtılmasından yakındı. Bekir Şahiner, il yönetiminin dilencilik yapan çocuklar konusunda daha duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

 

Üniversite öğrenimi için İstanbul'dan Konya'ya gelen Banu Karakaya ise satıcılık yapan çocukların ısrarcı tutumlarından yakındı. Sokak çocuklarının kendisine bazen mendil bazense gül satmaya çalıştığını anlatan Karakaya, şunları kaydetti: "Çocuklara, 'almak istemiyorum' dediğim halde ısrarla mendil almam için diretiyorlar. 'Para verinceye kadar yanından gitmem' diyorlar. Para veriyorum 'bu para az daha çok ver' diye tepki gösteriyorlar"

 

Yetkililerden bu konuda daha duyarlı olmalarını bekleyen Banu Karakaya, görevlilerin gerekli önlemleri almalarını istedi.

 

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.