• BIST 10957.41
  • Altın 2511.801
  • Dolar 32.1907
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 27 °C
  • Antalya 31 °C

Denizli'de 40 belediye köy olacak

Denizli'de 40 belediye köy olacak
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2007 Nüfus Sayımı Sonuçları'na göre Denizli'de nüfusu 2 binin altına düşen 40'a yakın belediye, köy olacak.

DENİZLİ -Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2007 Nüfus Sayımı Sonuçları'na göre Denizli'de nüfusu 2 binin altına düşen 40'a yakın belediye, köy olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı sayımda Denizli'nin toplam nüfusu 907 bin 325 olarak tespit edilmişti. Sonuçlar, özellikle az nüfuslu belde belediyelerini yakından ilgilendiriyordu. Ayrıntılı nüfus rakamları açıklandığında, ildeki 100 belediyenin neredeyse yarısına yakınını üzecek bir durum çıktı. Toplamda 40 belde belediyesini, nüfusu alt sınır olan 2 binin altına düştüğü için kaybedecek olan Denizli, bu rakamla Ege Bölgesi'nde ilk sırada yer aldı.

 

Nüfusu belediye kalmaya yetmeyen beldelerin sakinlerinin kafası karışık. Kimileri köy olmayı kabul ederken kimileri belediye olarak kalmak istediklerini, köye dönmelerinin gelişimlerini durduracağını savunuyor. Merkeze bağlı Cankurtaran beldesinin de 1995 yılında 2 bin 196 nüfusla belediye olduğu, son sayımda ise nüfusunun bin 895'e düştüğü ortaya çıktı.



Cankurtaran Belediye Başkanı Nazmi Gündüz, köy statüsüne dönüşürlerse yeterli hizmeti alamayacaklarını vurgulayarak, bu konuda yetkililerin beldelere gelerek araştırma yapması gerektiğini söyledi. Başkan Gündüz, "Beldemizin nüfusunun 2 binin altına düşmüş olması zahiridir, gerçeği yansıtmamaktadır. Bu sistemde kayıt olmayan vatandaşlarımız çoktur. Beldemizde 350'nin üzerinde iskân ruhsatı verilmiştir. Beldemiz göç almakta, nüfusumuz artmaktadır. Yazın nüfusumuz 10 binleri aşmaktadır." dedi. Belde halkı da yeniden köy olmak istemiyor. Asım Deveci isimli vatandaş, "Sayım memurları bizim eve gelmemiş. Beş çocuğum var. Aile olarak hanımlar, gelinler 12-13 nüfusuz fakat hiçbiri sayılmamış." şeklinde konuştu. Mehmet Yürek ise birkaç kişi düşük çıktı diye belediyenin köye dönüştürülmesinin yanlış olacağını savundu.

 

Acıpayam'a bağlı Yeşildere Belediyesi'nin nüfusu da sayım sonucunda bin 798 çıktı. Yeşildere halkı, belediyenin hizmet veremediğini düşünüyor ve köy olmayı kabul ediyor. 2000 yılında belediye olduklarını ve bazı köylerin düzenlerinin ve altyapılarının kendi belediyelerinden daha iyi olduğunu söyleyen vatandaşlar, her yerin belediye olmasının yanlış olduğu düşüncesinde. Vatandaşlardan Salih Sargın, "Köy de olsak belediye de olsak hiçbir farkı yok. Belediyenin sadece biraz temizliğe faydası var, yoksa burası 30 seneki gibi köy." dedi. Mithat Bayar da her yeri belediye yapmanın yanlış olduğunu savundu. Bayar, "Birbirine yakın köylerin ikisinde de okul ve sağlık ocağı var. Bu, devlet açısından bir külfet. Halk birleşemiyorsa, devletin birleştirmesi gerekiyor. Bazı köyler beldelerden daha iyi. Faal bir muhtar, belediye başkanından daha iyi çalışır. Köy olmamızda bir mahsur yok." yorumunda bulundu.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.