• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 18 °C

Covıd 19, demircileri, kelle ütülemecisi yaptı

Covıd 19, demircileri, kelle ütülemecisi yaptı
Demir ve çeliğe şekil vererek çapa , naçak, kazma ve tarım aletleri yapan demirciler, Covid 19 sürecinde işleri azalınca kelle ütülemeciliğine başlamış.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MERSİN /SİLİFKE- Mersin ve Antalya'da kızgın ateş karşısında demir ve çeliğe şekil vererek çapa , naçak, kazma ve tarım aletleri yapan demirciler, Covid 19 sürecinde işleri azalınca kelle ütülemeciliğine başlamış. Pandemi sürecinde iş alamayan demirciler, dükkanlarını 3,5 kapalı tuttuktan sonra restoranların 1 Haziran'da açılmasıyla farklı iş kolu olan kelle ütülemeciliğine başlamış. Silifkede 5 demirci ustası restoran, lokantalar a ve  çobacı dükkanlarının '' kelle paça'' Çorbası taleplerine hızlı cevap vermek için kelle ütülemeciliğine başladıklarını belirtiyor. 

kelle-utulemeciligine .jpg
kelle-utulemeciligine -001.jpg Pandemiyle birlikte demirciler, restoran ve lokantaların '' kelle paça'' çorba içimine hızlı cevap vermek için ''kelle ütülemesi yapıyor.   Mersin'in Silifke ilçesinde  Izzet- Durhasan  Pakçelik kardeşler, baba mesleği olan demirciĺiği, Çinin Wuhen şehrinde 14 Aralıkta yeni tip Karona Virüsü Covid 19 görülmesiyle Dünya Sağlık  Örgütü(DSÖ)'nün pandemi  ilan etmesiyle ülkede 15 Mart 'ta  Sağlık Bakanlığı  Sağlık Kurulu kapsaminda Silifke'de işlerinin azalması sonrası 1 Haziran'da restoran ve lokantaların açılmasıyla "demircilik" yerine restoranlardan gelen yoğun talep üzerine kelle ütüleme îşine başladıklarını söylüyor.  Sıcak ateşin karşısında  demir dövmeninde kelle ütüleme nde zor olduğunu belirten İzzet Pakçelik, '' Restoran ve lokantalarda .  kelle ütülemesi için yoğun talep alıyoruz. Restoranlar açıldıktan sonra demirciliğe dönmedik, zaten demircilik fabrikasyona yenik düştü. . İşlerimiz çok yoğun.  Yeni işimiz kelle ve paça  ütüleme. Kelle ütülemek  hem pratik hemde tecrübe sahibi olmayı gerektiriyor Yoksa elinizi ve ayağınızı kızgın demirle  dağlayabilirsiniz.

kelle-utulemeciligine -002.jpg
kelle-utulemeciligine -003.jpg YERLEŞİK RUSLARDA KELLE PAÇAYI SEVİYOR

     Onun için restoran çalışanları işi bize getiriyor. Mersin Silifkeliler kelle paça çorbasını kellenin derisini yüzerek değil;ütüleyerek seviyor. Daha lezzetli buluyor. Burada yerleşik yaşayan Ruslarda kelle paça çorbasını çok seviyor. Onlarda hem çorba hemde kelle yemek için kasaptan kelle alarak ütületmek için bize getiriyorlar.   Özellikle Gülnar Büyükeceli Nükleer santralinde çalışan Rus mühendisler kelle ütületlemeye  geliyor. '' dedi. .

kelle-utulemeciligine -004.jpg
 Demirciliğin ,baba mesleği olduğunu anlatan Pademir, şu bilgileri verdi: '' Covid19  korunma tedbirleri kapsamında ve restoran ve lokantaların açılmasıyla kelle paça çorbası  servisinde müşterilerinin yüzde 95'ini çorbanın hayvanın kafa derisi yüzülerek çorba yapılmasını sevmiyor. Derisi ütülenerek '' kelle paça '' çorbasını seviyorlar. Ayrıca kelle ütülemesine bağlı  çorba yapımı Covıd 19 korunma tedbirlerine çok uygun ve hijyenik. Keçi ve koyun kafasında olası Covıd 19 mikrobu ütüleme ve dağlama bağlı  ölmüş oluyor. Kellenin tanesini 25  liradan ütülüyoruz. ''
kelle-utulemeciligine -006.jpg

Bu haber toplam 4213 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.