• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 19 °C

Çin'de mini "Terracotta Ordusu" bulunan 2100 yıllık çukur keşfedildi

Çin'de mini "Terracotta Ordusu" bulunan 2100 yıllık çukur keşfedildi
Çin'in ilk imparatoru Qin Shi Huang için inşa edilen Terracotta Ordusu'nun minyatürleştirilmiş bir versiyonu gibi görünüyorlar

LINZIE / ÇİN- Arkeologlar, Çin'deki 2.100 yıllık bir çukurun içinde minyatür bir tür ordu keşfettiler: özenle düzenlenmiş savaş arabaları ve süvari, gözetleme kuleleri, piyade ve müzisyenlerin mini heykelleri. Çin'in ilk imparatoru Qin Shi Huang için inşa edilen Terracotta Ordusu'nun minyatürleştirilmiş bir versiyonu gibi görünüyorlar.

Çukurda savaş arabaları ve askerler, atlar, göstericiler ve sivil memurların gerçek boyutlu heykellerinden oluşan bir koleksiyon bulunuyor. Yeni bulunan eserlerin tasarımına göre arkeologlar, çukurun yaklaşık 2.100 yıl önce veya Terracotta Ordusunun inşasından yaklaşık bir yüzyıl sonra oluşturulduğuna inanıyor .

terracotta-ordusu.jpg

YAKLAŞıK 300 PIYADE
Çukurun güney kısmı süvari ve savaş arabası oluşumlarının yanı sıra 55 inç (140 santimetre) yüksekliğe sahip gözetleme kulesi modelleri yer alıyor. Çukurun merkezinde, yaklaşık 300 piyade bir kare formasyonunda tetikte dururken, çukurun kuzey kesiminde küçük müzisyen heykellerinin bulunduğu bir tiyatro pavyonu modeli var.

terracotta-ordusu-001.jpgİMPARATOR WU'NUN HÜKÜMDARLıK DÖNEMI
Chinese Cultural Relics dergisinde yayınlanan bir makalede arkeologlar "Çukurun şekli ve ölçeği, büyük bir mezar alanına eşlik ettiğini gösteriyor. Kare şeklindeki araçlar, süvariler ve piyadeler, hükümdarların veya değerli memurların veya prenslerin cenazeleri için ayrılmıştı" diye yazdı.

Yeni keşfedilen ordudaki askerler ve süvariler, Terracotta Ordusundakilerden çok daha küçük boyuttalar. Çukurun tarihine, büyüklüğüne ve konumuna göre arkeologlar, yeni keşfedilen bu ordunun İmparator Wu'nun (hükümdarlık dönemi MÖ 141-87) oğlu olan Qi prensi (Çin'in bir parçası) olan Liu Hong için yapılmış olabileceğine inanıyor.

terracotta-ordusu-002.jpg
Prens Liu Hong, yeni keşfedilen çukurun yakınındaki bir Çin şehri olan Linzi'de bulunuyordu. M.Ö. 110'da ölen Hong için kaynaklarda Liu Hong'un oldukça gençken Qi'nin prensi olarak atandığını ve maalesef herhangi bir varisi olmadan erken öldüğünü kaydediyor. Eski tarihçi Ban Gu'nun yazılarına göre , Hong'un ölümünden kısa bir süre önce, Çin'in üzerinde gökyüzünde bir kuyruklu yıldız belirdi.

terracotta-ordusu-003.jpgKRALIYET AILESINI KORUYAN ORDU
Arkeologlar, çukurun ve onun seramik ordusunun öbür dünyada Liu Hong'u veya başka bir kıdemli kraliyet ailesini korumayı amaçladığını, o zaman yakınlarda bir mezarın bulunması gerektiğini yazdı. Araştırmacılar , mezarın kendisinin yıkılmış olabileceğine dikkat çekerek, "Muhtemelen mimari kalıntılar veya çukurdan çıkan bir yol var, ancak ana mezar odasını keşfetmenin bir yolu yok" diye yazdı .

Bölgenin yaşlı sakinleri, çukurun yakınında, yaklaşık 13 fit (4 metre) yüksekliğinde, önemli bir toprak höyüğün tanımlarını anlatarak "1960'larda veya 1970'lerde işçiler Jiaonan-Jinan Demiryolunu genişletmek için dünyayı kaldırdılar ve bölgeyi düzleştirdiler" dediler.

Raporlar, Japon Hava Kuvvetleri tarafından 1938'de çekilen bir hava fotoğrafıyla da destekleniyor (o sırada Japonya, Çin ile savaş halindeydi). Arkeologlar, bu resmin demiryolunun yakınındaki olası bir mezar höyüğünü gösterdiğini belirtti.

terracotta-ordusu-004.jpgGerçek boyuttan mini savaşçılara Çin'in ilk imparatorunun mezarının yanında bulunan Terracotta Ordusu çukurları, Çin'de gerçek boyutlu seramik asker ordusunun bilinen tek örnekleridir. İlk imparatorun MÖ 210'daki ölümünden kısa bir süre sonra, Qin hanedanı olarak bilinen hanedanı çöktü ve Han olarak bilinen yeni bir hanedan Çin'i ele geçirdi.

Han hanedanı yöneticilerinden bazıları cenazeleri için seramik asker ordularıyla çukurlar inşa etmeye devam ettiler, ancak askerler oldukça küçüktü. Örneğin, yeni keşfedilen çukurdaki piyade heykelleri 9 ila 12 inç (22 ila 31 cm) yüksekliğinde, ilk imparatorun mezarının yakınında gömülü gerçek boyutlu askerlerin yüksekliğine yakın değil.

Çukur, diğer birçok arkeolojik alanla birlikte 2007 kışında inşaat çalışmaları sırasında keşfedildi. Çukur, keşfinin ardından Zibo şehrinin Linzi Bölgesi Kültür Eserleri Kurumu tarafından kazıldı.

Kazı tamamlandıktan sonra, ajansın arkeologları, Shandong İl Kültürel Miras ve Arkeoloji Enstitüsü'nden araştırmacılarla birlikte çalışarak eserleri analiz etti. Çukurla ilgili bir rapor ilk olarak 2016 yılında Wenwu dergisinde Çince olarak yayınlandı. Bu rapor yakın zamanda İngilizceye çevrildi ve Chinese Cultural Relics dergisinde yayınlandı.

Çukura gömülü süvari heykellerinden birinin yakından görünüşü. Figürün yüz özellikleri, arkeologları antik heykeltıraşın antik Çin'deki bir etnik azınlık grubundan birini tasvir etmeye çalıştığına inandırıyor. Burada bir kısmı gösterilen çukurun kuzey kesiminde uyku alanları, tiyatro köşk kalıntıları, tahıl ambarları, mutfak, domuz ahırları ve öküzler bulunuyor.

Bu haber toplam 3243 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.