• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Çin, plastik torbaları yasaklıyor

Çin, plastik torbaları yasaklıyor
Ekonomisinin büyümesine paralel olarak artan çevre kirliliğine çareler arayan Pekin yönetimi, plastik torbalara yasak getiriyor.

PEKİN -2008 Pekin olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak olan ve ekonomisinin büyümesine paralel olarak artan çevre kirliliğine çareler arayan Pekin yönetimi, plastik torbalara yasak getiriyor.

 

Haziran ayından itibaren uygulanacak yasak gereğince, alışveriş merkezlerinde bedava plastik torba dağıtılmasına müsaade edilmeyecek. Hükümetin resmi www.gov.cn internet sitesinden yapılan açıklamada, çok ince plastik torbaların üretimine de yasak gelecek.

 

Dünyada bu torbaları en çok ihraç eden Çin'in aldığı bu karar dikkat çekerken, kurallara uymayan işletmelere de para cezası verileceği kaydedildi.

 

Günde 3 milyara yakın plastik torba kullanılan ve plastik torba üretiminde yaklaşık 40 milyar varil petrolün kullanıldığı Çin'de çevre kirliliği, son yıllarda alarm vermeye başlamıştı. Karar uyarınca 0.025 milietrenin altındaki plastik torbların üretimi, satışı ve kullanımı yasaklanacak. Açıklamada, çöp toplanmasında geri dönüşüm çabalarının arttırılması ile yetkililere plastik torba üretimine ağır vergiler getirilmesi çağrısı da yapıldı.

 

Açıklamada, ''Ülkemiz her yıl yüksek oranda plastik torba tüketmektedir.Tüketicilere kolaylık sağlamasının yanında bu torbalar, aşırı kullanım ve uygun olmayan geri dönüşümlerle ciddi çevre kirliliğine, enerji ve kaynak israfına neden olmaktadır'' denildi.

 

Bu kararın ülkedeki alışveriş merkezlerine müşteri kaybı şeklinde olumsuz etki yapacağı da sanılıyor. Açıklamada halkın, plastik torbalar yerine alışverişlerinde bez torbalar yada sepetler kullanmasına teşvik edileceği belirtildi.

 

8 Ağustos 2008'de yapılacak Pekin Olimpiyat Oyunları nedeniyle çevre kirliliğine daha duyarlı hale gelen hükümet, başta çevreyi kirleten fabrikaları kapatma yada şehir dışına taşıma gibi bir dizi yöntemlere başvuruyor.

 

Bir çok ülkede ince plastik poşetlere ağır vergiler, yasaklar yada ortadan kaldırma gibi yöntemlere başvuruluyor.

 

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.