• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 19 °C

Carnival Cruise’ın, Carnival Air Lines’ı ne oldu?

Carnival Cruise’ın, Carnival Air Lines’ı ne oldu?
Carnival Cruise Line’ın bir zamanlar 35 uçak ve 1.350 çalışandan oluşan Carnival Air Lines adıyla bir filoya sahip bir havayolu şirketi işlettiğini biliyor muydunuz?

MIAMI- Dünyanın dev kruvaziyer şirketi Carnival Cruise Line, pandemi kriziyle büyük sıkıntılar çekiyor. Gemileri elden çıkarıyor, hurdaya gönderiyor. Ama Carnival Cruise Line’ın bir zamanlar 35 uçak ve 1.350 çalışandan oluşan Carnival Air Lines adıyla bir filoya sahip bir havayolu şirketi işlettiğini biliyor muydunuz?

-carnival-air-lines.jpgCarnival Cruise Line’ın havayolu macerası 1988'de Pacific Interstate Airlines'ın charter uçaklarını satın almasıyla başladı. Kruvaziyer endüstrisi hızla büyüyordu ve Carnival'ın kurucusu ve CEO'su Ted Arison, Carnival Air Lines ile yolcularını ABD'nin kuzeydoğu şehirlerinden Florida, Bahamalar ve Karayipler'deki önemli limanlarına yolcuları taşmaya başladı. Ayrıca havayolu kumarbazları kumarla geçen bir günden itibaren Bahamalar'a Nassau'ya götürecekti.

-carnival-air-lines-001.jpgHavayolu, Ağustos 1989'da New York, Nassau ve Miami arasında tarifeli uçuşları başlattı. Taşıyıcıya 'Fun Air' adını veren ilk konsept bırakılırken, havayolunun kuyruk görünümü, Carnival yolcu gemilerinde 'Fun Jets' olarak pazarlamada kanatlı huniyi kullandı.

Birkaç kısa yıl içinde Carnival Air Lines, gemilere destek olmaktan daha azlasını yapar hale geldi ve rakiplerinden pay çalmaya başladı.

Carnival Air Lines, yolcuları PortMiami'den yolculuk etmeleri için Miami Uluslararası Havalimanı'na uçurdu.

1990'ların ortalarında Florida, New York, San Juan ve Los Angeles'tan günlük 40 uçuşu vardı. Bu noktada, gelirinin sadece yüzde 5'i yolcuları gemilere teslim etmekten elde edildi. Geriye kalan yüzde 75'inin ise tarifeli hizmetlerden elde edildiği tahmin ediliyordu.

Carnival Air Lines, ömrü boyunca Airbus A300'ler ve Boeing 727'ler ve 737'ler dahil olmak üzere 30'dan fazla uçaktan oluşan bir filo işletti.

-carnival-air-lines-002.jpgYolcular, kruvaziyer markasına güven duydular. Düşük ücret ve rahat ancak tam hizmetl sunan Carnival Air Lines’a olumlu yanıt verdiler. Havayolu, Hartford, Connecticut gibi daha ucuz ikinci havalimanlarının kullanılmasında öncü oldu. Worcester, Massachusetts; ve New York eyaletinde Newburgh, Islip ve White Plains bugün tüm dünyada düşük maliyetli taşıyıcılar tarafından kullanılır hale geldi.

carnival-cruise-line,--001.jpgGözlemciler, Carnival Air Lines'ın başarısında iyi zamanlamanın bir faktör olduğunu belirtiyorlardı. En büyük rakipleri Pan Am, Braniff ve Eastern mali mücadelelerle uğraşırken Carnival Air Lines, Florida'da planlanan hizmet pazarına girdi.

carnival-cruise-line,--001.jpgcarnival-cruise-line,--002.jpg1995'e kadar, endüstride Airline Code KW tarafından bilinen Carnival Air Lines, 17 özel varış noktasıyla Doğu Kıyısı boyunca aşağı ve yukarı sağlam bir ağ kurdu. Hem denizde hem de karada Karayip pazarını daha fazla uluslararası gezgine açmak amacıyla Avrupa, Karayipler ve Güney Amerika havayolları ile ortak uçuş anlaşmaları imzaladı.

-carnival-air-lines-003.jpg

Havacılık endüstrisinde işler çok hızlı değişebiliyor. Eskiden havayollarında milyoner olmanın en iyi yolunun milyarder olarak başlamak olduğunu söylentisi bir gerçektir.

1995 yılının aynı yılında Carnival Air için işler güneye gitmeye başladı. Yükselen yakıt fiyatları, küresel endüstride marjları düşürüyordu ve havayolu, benzerlerinin çoğu gibi, nakit para sıkıntısı çekiyordu.

Muhtemelen, potansiyel bir alıcı ortaya çıktı. Miami merkezli bir işadamı, feshedilmiş Pan American World Airways markasını satın almış ve Miami'den uçmak için Airbus A300'leri kullanmaya başlamıştı. Carnival Air'in satın alınmasını genişlemenin etkili bir yolu olarak gördü ve sonunda 1997'de 100 milyon dolarlık bir anlaşma yapıldı.

carnival-cruise-line,--003.jpg

Ne yazık ki, yeniden başlatılan Pan Am mücadele etti ve 1998'in başlarında iflas koruması için başvurana kadar nakit kanamaya devam etti.

Carnival, 'Fly2Fun' havayolu programı aracılığıyla insanları gemilerine götürmek için milyonlarca dolarlık uçak bileti satıyor. Ancak uçakların sahipliğini başkalarına bırakmıştı.
2020'de salgının başlamasıyla işlerin nerede durduğu düşünüldüğünde ise bir kaç pişmanlık yanında havayolunun satılmasının isabetli olduğu görülüyor.
 

Bu haber toplam 2212 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.