• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 27 °C

Caretta Carettaların yumurta bırakma alanları koruma altında

Caretta Carettaların yumurta bırakma alanları koruma altında
WWF tarafından dünyada nesilleri yok olma tehlikesiyle karşı karşı olan Caretta Caretta türü deniz kaplumbağaları Antalya bölgesinde yumurta bırakma alanı bulunuyor.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MANAVGAT/ANTALYA - Antalya'nın Manavgat ilçesi Sorgun Plajı'nda 400 Caretta caretta yumurta bırakma alanı koruma altına alındı. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından dünyada nesilleri yok olma tehlikesiyle karşı karşı olan Caretta Caretta türü deniz kaplumbağaları Antalya bölgesinde yumurta bırakma alanı bulunuyor.
Patara Plajı, Adrasan Plajı, Kemer Plajı, Çıralı Plajı, Konyaaltı Plajı, Kundu Bölgesi plajları, Belek, Manavgat'ta Gündoğdu Turizm Bölgesi'nde plajdan Kızılot Plajı'na kadar sahil şeridinde deniz kaplumbağalarının yumurta bırakma alanı korunuyor.

caretta-caretta--008.jpgWWF'nin Türkiye temsilcileri ve bazı üniversitelerinin biyoloji bölümleri her yıl bölge plajlarında çalışma yaparak kaplumbağaların bıraktığı yumurtalar ile yumurtadan çıkan yavruların denize ulaşma istatistiklerini tutuyor. Sahil şeridinde Caretta carettalar en fazla sürat teknelerinin çarpması, balıkçı ağlarına takılma, tekne , yat ve botların pervanerine sıkışma ve denize atılan naylon poşetlerini ''denizanası' zannederek yemeğe bağlı boğularak ölüyorlar.

caretta-caretta--009.jpg

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Sorgun Plajı'nda ve plajlarda Caretta caretta deniz kaplumbağalarının yumurta bırakma alanlarını koruma altına aldıklarını söyledi. Deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktıkları bölgede denize girmede herkesin hassasiyet göstermesi gerektiğinin belirten Başkan Sözen,''Denize girmeye gelenler koruma altına alınan yumurta bırakma alanlarına yaklaşılmasın. Bölgeye çöp ve plastik ve naylon atılmasın. Ayrıca denize girecek olanlar köpekleriyle gelmesi. Köpekler Caretta carettaların yumurta bıraktığı yerleri ayaklarıyla eşeleyerek yumurtaları yiyebilir. Ayrıca naylon poşet atımında deniz anası zannederek yemeye bağlı boğularak ölüyorlar'' diye konuştu.

.

Bu haber toplam 4120 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.