• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Camilerin çehresi değişiyor

Camilerin çehresi değişiyor
İstanbul'da Süleymaniye, Fatih, Valide Sultan ve Dolmabahçe camilerinin onarımına başlandı, bu yıl da Nuruosmaniye'nin onarımı için ihaleye çıkılacak.

İSTANBUL İstanbul'da Süleymaniye, Fatih, Valide Sultan ve Dolmabahçe camilerinin onarımına başlandı, bu yıl da Nuruosmaniye'nin onarımı için ihaleye çıkılacak. Bu çerçevede, İstanbul'un en görkemli ve büyük camisinin restorasyon çalışmaları başladı.

Mimar Sinan'ın ''Kalfalık eserim'' diye nitelendirdiği, dünya mimarisinin en seçkin eserlerinden biri olan Süleymaniye Camisi'nde, 450 yıllık tarihinin en kapsamlı restorasyonu gerçekleştiriliyor.

Süleymaniyeve Külliyesi'nin restorasyonu hakkında bilgi veren İstanbul Vakıflar Bölge Müdür Vekili Ahmet Tanyolaç, bugüne kadar kentteki vakıf abide eserlerinin projelerinin olmadığını bildirdi.

Tanyolaç ''Projeleri olmadığı için, bu eserler yıkılsa yeniden yapma şansımız yoktu. Biz, bu eserlerin tarihsel gelişimini incelettirdik, öncelikle rölöve, restorasyon ve restütisyon projelerini hazırlattırıp koruma kurullarından onay aldık,'' dedi.

Bu kapsamda Süleymaniye, Fatih, Valide Sultan ve Dolmabahçe camilerinin onarımına başlandığını, bu yıl da Nuruosmaniye Camisi'nin onarımı için ihaleye çıkılacağını belirten Tanyolaç, bu eserlerin onarımında görüş almak üzere restorasyon, malzeme, sanat tarihi, statik ve konservasyon konusunda uzman beş profesörün yer aldığı bir bilim kurulu oluşturduklarını bildirdi.

Tanyolaç, kurulun toplantılarda aldığı kararlar doğrultusunda malzemeleri analiz ettirdiklerini, taş numunelerini incelettirdiklerini anlattı ve eserlere kurulun verdiği görüş doğrultusunda müdahale edildiğini ifade etti.

Ahmet Tanyolaç ''Yani şu anda yapılan onarımlar tamamen bilimsel yolda ilerliyor. Bu nedenle onarımlar biraz yavaş ilerleyebilir ama bilim adına da, gerçeğe uygunluğu anlamında da çok doğru işler yapılacak,'' şeklinde konuştu.

 

BİLİNÇSİZ MÜDAHALELER OLMUŞ

Süleymaniye'nin 450 yıllık tarihinde ilk kez bu kadar geniş kapsamlı bir onarımdan geçirildiğini söyleyen Tanyolaç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Zaman içinde dernek yetkilileri ve hocalar marifetiyle kubbesinde kurşun değişmiş, minaresinde taş değişmiş. Klima ve alarm takmışlar, taşı delmişler, borusunu geçirmişler, elektrik tesisatı çekmişler, pencereleri tahrip etmişler... Bunları belki iyi niyetle yapmışlar, ama uygulamayı bilinçsizce yaptıkları için tahribata neden olmuşlar. Biz bunların hepsini disiplin altına alacağız.''

 

Tanyolaç, Süleymaniye'nin ana kubbesinin kapatıldığını ve yan bölümde namaz kılmak için geçici bir yer oluşturulduğunu belirtti.

Caminin avlusu ile beraber onarılacağını, sonra da külliyesinin onarımına başlanacağını anlatan Tanyolaç, konuşmasına şöyle devam etti:

''Onun projesi de hazır. Koruma kurulundan onaylandı. Şu anda herhangi bir problem yok, paramız da var. Onarım için yaklaşık 8 milyon YTL'lik bir bütçe ayrıldı ancak yeni çıkabilecek olguları karşılamaya hazırız. Bizim tek amacımız tarihi özelliğini bozmadan onarmak ve gelecek nesillere aktarmak. Bunun için hiç bir fedakarlıktan kaçınmayacağız.''

Tanyolaç onarımın yıl sonunda bitirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.