• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Cam mozaikler koruma altında

Cam mozaikler koruma altında
Malatya'nın Kuluncak ilçesinde sürdürülen kurtarma kazılarında ortaya çıkartılan Roma dönemine ait siyah-beyaz cam mozaikler arkeoloji müzesine kazandırıldı.

MALATYA-Malatya'nın Kuluncak ilçesinde sürdürülen kurtarma kazılarında ortaya çıkartılan Roma dönemine ait siyah-beyaz cam mozaikler arkeoloji müzesine kazandırıldı.

 

Malatya Arkeoloji Müzesi Müdürü İzzet Esen, geç Bizans döneminden kalma olduğu tahmin edilen mozaiklerin geniş bir alana yayıldığını ifade etti ve kazı alanında bir bazilika kalıntısının yer aldığının tahmin edildiğini söyledi.

 

İzzet Esen, Zeugma mozaiklerine alternatif olduğunu ifade ettiği mozaiklerin Kuluncak ilçesinin Kaynarca köyünde bulunduğunu belirtti.

 

Esen "Kazı çalışmalarından sonra mozaiklerin daha geniş bir alana yayıldığı, alanın muhtemelen bazilika benzeri bir yapı tabanı olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle mozaiklerin 2008 yılı içerisinde yasal izin alınarak geniş çaplı bir kazı çalışması yapılarak tamamen açığa çıkartılması ve yerinde korunması düşünülmektedir." şeklinde konuştu.

 

Kaçak kazıların mozaikleri tahrip ettiğini söylediği mozaiklerin kuş figürü ve geometrik şekillerden oluştuğunu ifade etti.

 

"Mozaiklerin Turizme Katkı Sağlamasını Umuyoruz"

 

Kuluncak Kaymakamı Hüseyin Sayın ise mozaiklerin ilçede turizme katkı sağlamasını umduklarını bildirdi ve gelecek yaz Sivas Koruma Kurulu'ndan alınacak izinle bir kazı çalışması daha gerçekleştirilebileceğini belirtti.

 

Darende ilçesinin tarihi İpekyolu üzerine yer aldığına işaret eden Kaymakam Sayın şunları kaydetti:

 

"Darende'ye gelen turistler bu vesileyle ilçemize de gelebilir. İlçemiz de Malatya'nın turizm ayaklarından biri olur. Sivas Koruma Kurulu gelip orayı görecek ve gelecek yıl yapılacak kazı için gerekli izin alınacak. Mozaikler geniş bir alana yayıldığı için, müzede sergilenmesinin yerine, yerinde koruma altına alınmasını uygun görülüyor."

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.