• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Boeing 747 aküyle iniş yaptı

Boeing 747 aküyle iniş yaptı
Londra-Bangkok-Sydney seferini yapan Qantas Havayolları’na ile B747-400 uçağı inişte elekirik sistemi kesilince aküyle iniş yaptı

Ünal Başusta-Türkiye Turizm


BANGKOK- Londra-Bangkok-Sydney seferini 344 yolcusuyla yapan QF2 sefer sayılı Qantas Havayolları’na ile B747-400 uçağı Bangkok havalimanına yaklaştığında uçağın elektrik sistemleri kesildi. First Class bölümünden sızan sular uçağın elektrik sistemlerini kontrol eden ‘generator control unit'e girmesi nedeniyle tüm sistem durdu. Uçağı  jeneratör sistemlerinin devreden çıkması sonucu elektrik tamamen kayboldu.Bunun üzerine pilotlar "backup" bataryasının güç verdiği stand by göstergelerini kullanarak güvenli bir şekilde havalimanına inmeyi başardılar

 

ŞANSLI YOLCULAR VE MÜKEMMEL BİR EKİP

 

Uçağın akülerinin ancak yarım saat için yeterli olduğunu belirten pilotlar, “Uçağın problemini çözmek yerine zaman kaybetmeden  bir an önce yere inmeyi düşündük.  Eldeki imkanları sonuna kadar kullanarak en kısa zamanda havalimanına inmeyi başardık.  Uçak havalanalı 15 dakika olmuştu. Eğer hemen dönmeyip 10 dakika kadar problem çözmeye çalışsaydık her şey biterdi. Bütün motorları çalışan uçağı elektrik kaynağı olmadan  yönetmek mümkün değildir” dediler.

 

PİLOTLARIN UÇAKLARINI TANIMALARI LAZIM
Bu olay ülkemizin değerli uçucularının bu duruma düşmeleri halinde neler yapmaları gerektiği hakkında önemli bir örnektir. Pilotların öncelikle uçtukları uçak tipini tanımaları ve özelliklerini iy bilmeleri lazımdır.


BRITISH  AIRWAYS’TE AYNI OLAYI YAŞAMIŞTI
Böyle bir olayın bir benzeri ise British Hava yollarının B-747 si Endenozya üzerinde uçarken motorların emdiği yanardağ külleri nedeniyle 4 motoru birden durmuş ve uçak aniden planör haline gelmişti.

Uçuş ekibinin defalarca süren motorları çalıştırma girişimleri uçak yere epey alçaldıktan sonra başarılmıştı. Böylece  uçağın tekrar çalışan 4 motoru ile güzel bir iniş yaparak istatistiklere konu olmaktan kurtulmuştu.

 

SU SİSTEMLERİ ARIZA YARATIYOR

Bazı uçaklarda mevcut olan temiz ve pis su sistemleri ile ilgili komponentler uçakların Avionik sistemlerinin olduğu kompartımanların üzerinden geçebilir. Bu suların elektronik devrelerle teması ilgili avionik sisteminin devreden çıkmasını garanti eder.
Uçucuların, kabin personelinin ve teknik elemanların basit bir su sızıntısının önemini çok iyi bilmeleri gerekir. Böyle bir tespit yapıldığında sızıntının kaynağını bulup kesinlikle çaresine bakmak yerine sadece biriken sızıntının temizlenmesi ile geçiştirmeleri neticesinde olabilecekleri tahmin etmeleri gerekir. Havacılıkta bu tip olaylar devamlı olarak olur ve şimdiye kadar şans eseri hiç bu kadar önemli bir sistemi bu şekilde devre dışı bırakmamıştır.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.