• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Bizans batıkları bakıma alındı

Bizans batıkları bakıma alındı
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nün ortaya çıkardığı 27 antik batık gemisinden 20'sinin restorasyonu İstanbul Üniversitesi'nde başladı.

İSTANBUL- İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nün ortaya çıkardığı 27 antik batık gemisinden 20'sinin restorasyon çalışması İstanbul Üniversitesi'nde başladı. Türkiye'nin ilk gemi konservasyon laboratuvarı İstanbul Üniversitesi'nde hizmete girdi.

Alman kimya şirketi BASF ve İstanbul Üniversitesi (İÜ)'nin işbirliğiyle oluşturulan laboratuvarda Marmaray Projesi çalışmaları sırasında Yenikapı'da bulunan antik Bizans batıkları koruma altına alındı.

Suya doymuş ahşapların konservasyon işlemlerinin yapılabildiği ısıtıcı sistemli özel bir tankın yer aşdığı laboratuvar sayesinde İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nün ortaya çıkardığı 27 batık geminin 20 tanesinin restorasyon ve yenileme çalışması da başlatılmış oldu.

 

10 GEMİ İNCELENDİ

Laboratuvar daha önce İÜ Edebiyat Fakültesi'nde matbaa olarak kullanılan bölümde kuruldu.

İÜ Yenikapı Batıkları Proje Başkanı Prof. Dr. Sait Başaran, İÜ Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü'nün bugüne dek 10 gemiyi incelediğini, laboratuvarda, arkeolojik kazı çalışmalarıyla tespit edilen 20 batık geminin de üzerinde çalışılacağını kaydetti.

Projenin bugüne kadar İstanbul'da gerçekleştirilen en önemli arkeolojik çalışma olduğu ifade edildi.

Yenikapı'da bulunan Bizans limanı Theodosius'un kalıntıları ve antik gemilerin limana akan Lykos deresinin taşıdığı alüvyonların birikmesiyle kum altında kalarak bozulmadan kaldığı belirtildi.

Çalışmalarda basınç ve nem nedeniyle yumuşamış, formunu kaybetmiş olan kalıntıların onarımı için çeşitli özel kimyasallar kullanılacak.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.