• BIST 9136.05
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.3675
  • Euro 34.9483
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

Birleşik Arap Emirlikleri Mars'a uydu gönderdi

Birleşik Arap Emirlikleri Mars'a uydu gönderdi
BAE'nin Umut Probu, yedi aylık Mars yolculuğu için Japonya'nın Tanegashima Uzay Merkezi'nden fırlatıldı.

DUBAI - Birleşik Arap Emirlikleri, bilimsel ve teknolojik yeteneklerini geliştirmek ve petrole olan bağımlılığını azaltmak için 20 Temmuz Pazartesi günü Mars'a ilk uyduyu gönderdi.

Umut Probu, (The Hope Probe) kırmızı gezegene 7 sürecek yolculuk için Japonya'nın Tanegashima Uzay Merkezi'nden 1:58 am (Singapur saati 5:58). gönderildi. Atmosfer hakkında yörüngeye dönecek ve verileri gönderecek.

Mars'a ilk Arap uydusu 14 Temmuz'da gönderilecekti, ancak kötü hava nedeniyle iki kez ertelendi

birlesik-arap-emirlikleri-marsa.jpgUmut Probu, lansmandan bir saat sonra, sistemlerine güç sağlamak için güneş panelleri kurdu ve dünya ile radyo iletişimi kurdu.

Halen uzayda Mars'ı keşfe giden sekiz aktif görevli uydu bulunuyor. Bazıları gezegenin yörüngesinde bulunuyor, bazıları da yüzeye indi. Çin ve ABD bu yıl bir başkasını göndermeyi planlıyor.

Gelişmiş Bilimler Bakanı Sarah Amiri'ye göre Emirates Mars Misyonu, 200 milyon ABD dolarına (280 milyon S $) mal oldu. Günlük ve mevsimsel değişiklikleri inceleyerek ilk kez Mars atmosferinin tam bir resmini sunmayı amaçlıyor.

BAE ilk olarak 2014 yılında planlarını açıkladı. 2017 yılında yerel uzmanlık geliştirmek için bir Ulusal Uzay Programı başlattı. Çoğunluğu yabancı işçi olan çalışmada 9.4 milyonluk nüfusu bulunan BAE büyük uzay gemilerinin bilimsel ve endüstriyel tabanına sahip bulunmuyor. Ancak 2117 yılına kadar Mars’a yerleşmek için iddialı bir planı sulunuyor. Azza al-Mansouri geçtiğimiz Eylül ayında Uluslararası Uzay İstasyonuna uydu gönderen ilk uzay Emirliği oldu.

Muhammed Bin Rashid, Umut Probu, Emirates ve Dubai'nin Uzay Merkezi'ni (MBRSC) geliştirmek ve inşa etmek ABD eğitim kurumları ile çalıştı. Dubai'deki MBRSC uzay merkezi, 494 milyon km'lik yolculuğu sırasında uzay aracını saatte ortalama 121.000 km hızla yönetecek.

Bu haber toplam 1308 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.