• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Batman'da bin yıllık gelenek

Batman'da bin yıllık gelenek
Batman'da bin yılık geleneği sürdürmeye çalışan gençler, gittiği evlerde sergiledikleri kısa oyunlarla ev halkına neşeli dakikalar yaşatıyor.

BATMAN -Batman'da bin yılık geleneği sürdürmeye çalışan gençler, gittiği evlerde sergiledikleri kısa oyunlarla ev halkına neşeli dakikalar yaşatıyor.

Bölgede bin yıldan beri her yıl kutlanan Rumi yılbaşı gecesinde değişik kılıklara giren çocuklar ve gençler, ev halkına çeşitli oyunlar oynayıp methiyeler dizdikten sonra birtakım isteklerde bulunuyor.

 



Her yıl 13 Ocak gecesi daha çok kırsal kesimde yapılan kutlamalar son yıllarda Batman kent merkezinde de yoğun bir şekilde yapılmaya başlandı.

 

Havanın kararması ile yüzlerini boyatıp giydikleri kostümlerle değişik kılıklara bürünen gençler ve çocuklar evleri ziyaret edip, çeşitli oyunlar oynayıp isteklerde bulunuyor. Yörede "Kırdık" olarak adlandırılan kadın kılığındaki gençler, çaldıkları evin kapısında ev halkına durumuna göre dua ediyor. Ev halkı da kapıya gelip oyunlar oynayıp temennide bulunanlara çeşitli hediyeler verip gönderiyor.

 

Her yıl geleneksel olarak sürdürdükleri etkinliklerde, bin yıldan beri var olan bir geleneği sürdürmeyi amaçladıklarını belirten gençler, tüm dünya halklarına huzur ve barış dolu bir yaşam dileğinde bulundular. Evine gelen gençleri izleyen Petrol-İş Batman Şube Başkanı Mehmet Doğu, olayı hoş bir sürpriz olarak değerlendirdi. Etkinliği, kaybolmaya yüz tutmuş kültürlerin yaşatılması açısından oldukça önemli bulduğunu belirten Doğu, "Bizim için çok hoş bir sürpriz oldu. Bu etkinlik sayesinde tiyatro evlere kadar iniyor. Bu tür etkinliklerin yaşatılması ve hatta daha da geliştirilmesi için çaba sarf edilmelidir" diye konuştu.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.