• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • Antalya 25 °C

Başkan Şükrü Sözen: Side'yi Side yapan tarihi dokuyu koruduk

Başkan Şükrü Sözen: Side'yi Side yapan tarihi dokuyu koruduk
Başkan Şükrü Sözen, tarihi ören yerlerinde Helenistik, Roma ve Bizans dönemi eserlerinin görünmesinde engel olan izbe kaçak yapıların yıkarak tarihi eserlere ve sivil estetik mimari eserlere nefes aldırdıklarını söyledi.

Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/ Antalya -
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Side'de Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor Projesi kapsamında tarihi ören yerlerinde Helenistik, Roma ve Bizans dönemi eserlerinin görünmesinde engel olan izbe kaçak yapıların yıkarak tarihi eserlere ve sivil estetik mimari eserlere nefes aldırdıklarını söyledi.
kinci Abdülhamid'in 7 asır yerleşimin olmadığı Side Antik Kent'te yaşamın 170 yıl önce Girit Adası’nda  çıkan isyanlar sonrası Girit'li Türklerin  Antalya Limanına Antalya Şarampol'de( Ahmediye) köylerine yetiştirildiğini söyleyen Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, " Side ilk tarihin gün yüzüne çıkarılması çalışması 76 yıl önce  1947 yılında Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel'in İzmir Efes'ten sonra Türkiye Cumhuriyetin Devleti'nin ikinci kazı çalışması yapıldığı tarihi ören yeri. 

side-selimiye.jpgside-selimiye-001.jpgSide Selimiye'de köyünde Sivil mimari eserlerini bulunduğu 120'ye yakın Osmanlı dönemi cumbalı ev var. Bu evleri proje kapsamında  mülkiyet sahipleriyle birlikte restore ettirdik. Bugün restore edilen Osmanlı  cumbalı evin çogu bugün turizme hizmet ediyor. Yaptığımız restorasyon çalışması ile  Side'ye yeni bir ruh katarak turizme marka değerini arttırdık."dedi.
Antalya'da kurulan Side ( Selimiye) Serik ( Kadriye)   ve Şarampol (Ahmetler ) köyünde kurulan Köylerinde Girit'li Türklerin yaşadığını hatırlatan Başkan Şükrü Sözen;  "Manavgat Belediyesi’nin bölgeye ve turizme değer katan çalışmalar yaptığını belirterek dünyaca ünlü Antik Side’nin bir marka haline getirmeyi başardık. Her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırladığımız Antik Side’mizde, iki gün boyunca turizme ve bölgemize yakışır bir festival düzenledik. Manavgat Belediyesi, Side’de yaptığı çalışma ve hizmetlerle tarihe sahip çıktı ve bölgeyi canlı kılarak bir marka haline getirdi. Manavgat Belediyesi olarak bu çalışmalara vesile olmaktan son derece mutluluk duyuyoruz. Kentimize ve turizme değer katan tüm organizasyonları yapmaya devam edeceğiz. Festivalimize katılım sağlayan tüm halkımıza da yürekten teşekkür ediyorum” ifadesinde bulundu.

baskan-sukru-sozen-side.png

SİDE’NİN TARİHİ DOKUSU
Antalya'nın turistik bölgesi Side, tarihi doku ve yapılarıyla yılın 12 ayı binlerce turisti ağırlıyor. Özellikle Avrupalıların ziyaret ettiği Side'yi, son yıllarda Rus tatilciler de keşfetti. Önceki yıllarda tatil planları için Kemer ve çevresini seçen Rus turistler, Side'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gezip görmeyi ihmal etmiyor. Antik tiyatro ile Apollon Tapınağı'nı birbirine bağlayan cadde, günün her saati tıklım tıklım. Tarihi yerleri gezerek fotoğraf çeken turistler, Side'nin mistik atmosferine hayran kalıyor.

side-selimiye-002.jpgTARİH KOKUSU
Side Antik Kenti'nde günümüze ulaşan görülebilecek kalıntılar, şehir surları, şehir kapısı, Nymphaeum, su yolu, sütunlu caddeler, evler, Ticaret Agorası, Antik Tiyatro, Agora Hamamı (Side Müzesi), Vespasian Çeşmesi ve Anıtsal Kapı, Zafer Takı, Dionysos Tapınağı, bazilika, liman hamamı, Apollon Tapınağı, Athena Tapınağı, Güney Bazilikası, Büyük Hamam, Devlet Agorası, Vaftizhane, Piskoposluk Sarayı ve Bazilikası, Philippus Attius Suru, Side Antik Kentini gezmek ücretsiz. Side Müzesi ve Side Tiyatrosu ise ayrı ayrı bilet alınarak gezilebiliyor.
side-selimiye-003.jpg

Bu haber toplam 1737 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.