• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Barış ve dostluk için yüzecekler

Barış ve dostluk için yüzecekler
Çanakkale Savaşı’nın 100. Yılında Anzak Koyu’nda başka Anzak’lar olmak üzere dünyadan gelen sporcular Dostluk ve Barış adına kulaç atacaklar

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
ÇANAKKALE-
Çanakkale Savaşı’nın 100. Yılı için 1 Ağustos 2015’te Gelibolu Anzak Koyu’nda başta dedeleri savaşan Anzaklar olmak üzere dünyadan gelen sporcular Dostluk ve Barış adına kulaç atacaklar. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, diğer Milli Olimpiyat Komiteleri ve ilgili federasyonların işbirliğinde Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Belediyesi’nin düzenlediği yarışta Türk, Yeni Zelandalı Avustralyalı, Rus, İngiliz, Fransız, hatta Japon sporcular buluşuyor., Atatürk'ün barışçı bakışıyla ‘Dostluk ve Barış’ ile ‘Herkes İçin Spor’ diyerek olay anılıyor ve orada savaşanların torunları sporla kaynaşıyor.

gelibolu-yuzme-1b.jpg

SON BAŞVURU 19 HAZİRAN 2015
1 Ağustos 2015 Cumartesi günü saat 11:00’de başlayacak, ‘Dostluk ve Barış’ temasıyla düzenlenecek yüzme etkinliği kıyıdan 1915 metre açıkta gemiden Türk, Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer ülkelerden yüzücülerin denize 100 adet barış çelengi atmalarıyla başlıyor. Arkasından sporcular batık gemilerin üzerinden yüzerek Anzak Koyu’na çıkacaklar. Parkuru bitiren tüm yarışmacılara derecelendirme yapılmaksızın özel anı madalyası verilecek.
Etkinlikle ilgili katılım başvuruları 22 Nisan - 12 Haziran 2015 tarihleri arasında internetten yapılıyor. Evrakların teslimine ilişkin son tarih 19 Haziran 2015 olarak bildirildi.

gelibolu-yuzme-2.jpg

olimpiyat-komitesi.jpg

ORGANİZASYON KOMİTESİ PLANLADI

Gelibolu 1915 Yüzme Etkinliği’nin katılım başvuru süreci sürerken, TMOK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nihat Usta’nın başkanlığındaki Organizasyon Komitesi, etkinliğin gerçekleştirileceği Anzak Koyu’nda planlama yaptı. Nihat Usta, Gürsel Şen, Bilal Porsun, Kadir Çelik, Pelin Çelik, Tolga Han Çağlar, Yalçın Özcan, Ahmet Çelik ve Celal Porsun’dan oluşan heyet, yüzme parkurunun oluşturulması ve tören alanının teknik alt yapısıyla ilgili çalışma yaptı.

gelibolu-yuzme-6.jpg

İNSANLIK BARIŞI VE DOSTLUK İÇİN 
Organizasyon Komitesi sporun birleştirici gücüyle tüm insanlığı kucaklayan etkinlik hazırladıklarını belirtti. Hedeflerinin insanları dostluk ve barış çatısı altında buluşturmak olduğunu belirten komite üyeleri “Olimpik değerleri oluşturan mükemmellik, dostluk, saygı ve ayrımcılığa karşı temel ilkelerden yola çıkılarak insana odaklanmak hedeflendi. Sporun birleştirici yapısı ile evrensellik, dayanışma, eğitim ve kültür birliğine katkısının önemi ortaya koyuluyor. Ayrıca Türkiye’de Olimpik Hareket’e inanan insanların varlığını tüm dünyaya göstermek istiyoruz” dediler.

gelibolu-yuzme-11.jpg

ATATÜRK’ÜN SÖZLERİ IŞIK OLDU
Dostluk ve barış hareketinin Atatürk’ün sözleri ile büyük değer kazandığını belirten komite uyeleri “Çanakkale Anzak Koyu'nda, Yeni Zelanda ve Avustralya'da anıtlarda modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 yılında söylediği evrensel barışa örnek olacak sözlerinden yola çıkarak ‘Dostluk ve Barış’ temasını seçtik
ataturk.jpg

Gelibolu 1915 Yüzme Etkinliği büyük Atatürk’ün şu sözleriyle farklı bir değer kazanıyor:
“Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Göz yaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır."

gelibolu-yuzme-7.jpg

YÜZME ETKİNLİĞİ ÇIKARMA KOYUNDA YAPILIYOR
Etkinlik, Çanakkale Savaşı sırasında Anzakların Gelibolu Yarımadası'nda çıkarma yaptıkları tarihi Anzak Koyu’nda düzenleniyor.
Her yıl binlerce yerli-yabancı insan tarafından ziyaret edilen Anzak Koyu, 25 Nisan 1985'teki Anzak Günü'nde, Türkiye tarafından resmi ad olarak Kabul edildi.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.