• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Bafa Gölü'ne Menderes'ten su

Bafa Gölü'ne Menderes'ten su
Aydın il sınırındaki Bafa Gölü'nde kuraklık sebebiyle doğal dengenin bozulması üzerine Büyük Menderes Nehri'nin suları göle verilerek sirkülasyon sağlandı.

MUĞLA -Muğla ile Aydın il sınırındaki Bafa Gölü'nde kuraklık sebebiyle doğal dengenin bozulması üzerine Büyük Menderes Nehri'nin suları göle verilerek sirkülasyon sağlandı. 17 Ekim itibariyle 2.51 metre seviyesine ulaşan göldeki suyun, yaz aylarına göre artık daha temiz olduğu bildirildi.

1994 yılında tabiat koruma alanı ilan edilen Bafa Gölü'nde yaz aylarında su seviyesinin düşmesi ve dengenin bozulması sebebiyle toplu balık ölümleri görülmeye başlanmıştı. Son zamanlarda etkili olan yağmurlarla birlikte Büyük Menderes'ten göle su takviyesi yapılması kararlaştırıldı.



Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, ekim ve kasım aylarından itibaren etkili olan sağanak yağmurlarla nehrin sularının 23 Ekim tarihinden itibaren göle verildiğini ve iki hafta sonra da su girişinin kapatıldığını söyledi. Bafa Gölü'nde biriken sularla ekolojik dengenin yeniden sağlanacağını belirten İndap, böylece göldeki yüzlerce kuş ve balık türünün yaşamına devam edebileceğini söyledi.

 

Akdeniz ikliminin hakim olduğu Bafa Gölü ve çevresinde 13 tür orkide ve sayısız diğer bitki türleri yetişiyor. Göl, sucul bitkiler yönünden de oldukça zengin. Sazan, yayın, sarıbalık, kızılkanat ve kefal türünden balıklar yaşıyor. Sığ bir göl olması ve zengin florası sebebiyle su kuşları yönünden önemli bir barınma ve beslenme alanı olan bölge, uluslararası önemli kuş alanları listesinde yer alıyor. 1994 yılında Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından millî park kapsamına alınan göl, 300 binin üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapmasının yanında türü tehlikede olan deniz kartalı ve cüce karabatakın da üreme alanı durumundadır.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.