• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 28 °C

Azerbaycan’ın Çamur Volkanları dünyayı çekiyor

Azerbaycan’ın Çamur Volkanları dünyayı çekiyor
Doğal güzelliklerle dolu bir ülke olan Azerbaycan, sayıları 400’ü bulan çamur volkanları ile de dikkat çekiyor.

BAKÜ - Olağanüstü doğasının ve konumunun getirdiği sayısız doğal güzelliklerle dolu bir ülke olan Azerbaycan, sayıları 400’ü bulan çamur volkanları ile de dikkat çekiyor.

Tarihi zenginliği, göz alıcı mimarisi, çevresindeki doğal zenginlikleri ve doyurucu mutfağıyla büyüleyici bir ülke olan Azerbaycan, sahip olduğu eşsiz değerleriyle turizm dünyasının ilgi odağı konumunda yer alıyor.

azerbaycan,-camur-volkanlari.jpgBakü’den sadece bir buçuk saat sürüş mesafesinde dünyada başka bir yerde benzerini kolay kolay bulamayacağınız bir doğa mucizesi olan çamur volkanları da bu eşsiz güzelliklerinden sadece biri.

Dünyanın en büyük çamur volkanı konsantrasyonuna sahip Azerbaycan’da, yaklaşık 400 çamur volkanı bulunuyor. Bunlardan bazıları ise yaklaşık 700 metre yüksekliğe ulaşabiliyorlar.

azerbaycan,-camur-volkanlari-.jpgGuinees Rekorlar Kitabı’nda Bir Çamur Volkanı

Çamur volkanları, yeraltındaki doğal gaz kaynaklarının yeryüzüne salınmasına izin veren tektonik plakaların hareketi sonrasında oluşurken, yaklaşık iki bin yıl önce Azerbaycan'da Zerdüştlüğün doğuşunun da bu fenomenle bağlantılı olduğuna dair bir inanç da bulunmaktadır.

Dünyanın en büyük çamur volkanları olan Beyuk-Kanizagag ve Turagay da Azerbaycan'da bulunmaktadır. Hatta Guinness Rekorlar Kitabına da dahil edilen Turagay’dan daha büyük bir çamur volkanı dünyada bulunmamaktadır.

Bakü’ye yakın bu Taşgil Bölgesi’ndeki en popüler bu çamur volkanlarını ziyaret etmek ise tamamen ücretsiz. Farklı bir tatil deneyimi isteyen gezginlerin vazgeçilmez rotası olarak listelerinde yerini alıyor.

azerbaycan,-camur-volkanlari-001.jpgGobustan Tarihi Alanı

Taşgil'deki volkanları ziyaret ettikten sonra çok yakında yerleşen Gobustan Rezervi ve Kaya Oymaları da bölgede mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Çamur volkanlarına yakın bir yerde bulunan, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki “Gobustan Ulusal Devlet Tarih ve Sanat Koruma Alanı”nda ise 40.000 yıl öncesine ait 7 bin antik petrogliften oluşan inanılmaz bir koleksiyonu görebilirsiniz. Bakü'nün 60 km güneyinde bu doğal müze, Yukarı Paleolitik'ten Orta Çağ'a kadar burada insanların yaşadığını kanıtlayan mağara yerleşim ve mezarların izlerini de korumuştur.

5 ila 20 bin yıl öncesine ait olan insanları, hayvanları, develerin karavanlarını, tekneleri, ve av sahnelerini belirten çeşitli semboller ve ritual dansları inceleyerek o dönemlere tarihi bir yolculuk yapabilirsiniz.

Bölgedeki geziniz sırasında tüm olağanüstü güzelliklerin yanı sıra Bibiheybat Camii ve dünyanın ilk endüstriyel sondaj kulesi gibi diğer tarihi yerleri de ziyaret edebilirsiniz.

Öte yandan Azerbaycan'daki bu ilginç tatil rotalarını keşfetmek veya gezinize yönelik daha detaylı bilgi edinmek isterseniz https://azerbaijan.travel/ adresine göz atabilirsiniz.

Bu haber toplam 870 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.