• BIST 15133.54
  • Altın 6932.83
  • Dolar 45.359
  • Euro 53.4126
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 12 °C

Ayvaz Dede Şenlikleri

Ayvaz Dede Şenlikleri
Ayvaz Dede'nin 40 gün boyunca dua ettiği yerde on binlerce kişinin katılımıyla kılınan toplu namaz ve edilen duanın ardından son buldu.

DONYİ VAKUF - Bosna Hersek'te düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri'nin 500. yıl etkinlikleri, Ayvaz Dede'nin 40 gün boyunca dua ettiği yerde on binlerce kişinin katılımıyla kılınan toplu namaz ve edilen duanın ardından son buldu.
Bosna-Hersek'in en uzun soluklu olan ve her yıl on binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Şenlikler çerçevesinde ülkenin çeşitli yerlerinden ellerinde Osmanlı'yı temsil eden sancaklar, başlarında kırmızı fesleriyle gelerek önceki gün Karaula kasabasından yola çıkan 500 atlı, sabah saatlerinde Prusaç kasabasında toplandı.
Etkinliklere katılmak için, Prusaç kasabasına, yurt dışından da çok sayıda kişi geldi. Konuklar, atlı birlikler öncülüğünde, 500 y ıl önce yaşanan kuraklık sırasında Ayvaz Dede'nin 40 gün boyunca dua ettiği ve daha sonra suyun çıktığı dağa doğru, yaya olarak hareket etti.
Yaklaşık 8 kilometrelik yolun ardından onbinlerce kişi, ilk olarak, kayanın yarılıp suyun çıktığına inanılan alanda dua etti. Buradan etkinliklerin yapılacağı alana gidenler için, Kültür ve Turizm Bakanlığı Mehteran Takımı konser verdi.
Bosna-Hersek Başmüftüsü Dr. Mustafa Ceriç, konserin ardından yaptığı konuşmada, Ayvaz Dede Şenlikleri'nin çok önemli bir organizasyon olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:
"Çeşitli çevrelerin Boşnaklar arasına nifak tohumları ekerek onları ayırmaya çalıştığı bir dönemde, Ayvaz Dede Şenlikleri sayesinde onbinlerce insanımız bir araya geldi. Buradan tüm dünyaya mesaj veriyoruz, bizler bir bütünüz. Buradaki kalabalık da bizim birliğimizin ve bütünlüğümüzün en anlamlı göstergesidir."
Ceriç, konuşmasının ardından geniş alanda katılımcılara toplu namaz kıldırdı. Namazın ardından, 22 gündür çeşitli etkinliklerle devam eden Ayvaz Dede Şenlikleri sona erdi.
Etkinliklere, Bosna Hersek Üçlü Devlet Konseyi Başkanı Haris Sladziç, Bosna-Hersek Federasyonu Başbakanı Mustafa Müezzinoviç, Bosna Hersek Milletler Meclisi Başkanı Süleyman Tihiç, Bosna-Hersek Savunma Bakanı Sadık Ahmedoviç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, BBP'nin merhum Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu, Ayvaz Dede'nin doğduğu yer olan Manisa'nın Akhisar İlçe Belediye Baş kanı Salih Hızlı, Bursa İnegöl Belediye Başkanı Aktaş ile çok sayıda ziyaretçi katıldı.
Bu yıl 500'üncüsü düzenlenen şenliklere, dünyanın çeşitli yerlerindeki Boşnakların yanı sıra Türkiye'den de yoğun katılım oldu. Çok sayıda tur şirketi, şenlikler için binlerce kişiyi Türkiye'den Bosna-Hersek'e getirdi. Ayrıca etkinliklerin yapıldığı alanda binlerce kişi ellerindeki Türk bayraklarıyla mehteran takımının parçalarına eşlik ederek, Türkiye'ye sevgi gösterilerinde bulundu.
Ayvaz Dede Şenlikleri, her yıl onbinlerce kişinin katılımıyla Bosna-Hersek'te bu zamana kadar yapılan en uzun soluklu etkinlik olarak biliniyor.



Ayvaz Dede, Sarı Saltuk gibi, irşad maksadıyla Anadolu'dan kalkıp bölgeye gelen Horasan erenlerinden. İnanışa göre, Manisa Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, 500 yıl önce, kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapılan Donyi Vakuf kentinin Prusaç kasabasındaki dağa geldi. Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece, uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş oldu. Bu olayı duyan çok sayıda kişi de Müslüman oldu. Şenliklerin bir bakıma bu bölgedeki insanların İslamı seçişi nedeniyle de kutlandığı biliniyor.
Müslümanlar kadar Hristiyanların da inandığı efsanenin kahramanı Ayvaz Dede'nin suyu bulduğu ve mezarının yer aldığı dağın etekleri, 500 yıldır Ayvaz Dede Şenliklerine ev sahipliği yapıyor.


Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.