• BIST 9530.47
  • Altın 2477.439
  • Dolar 32.4256
  • Euro 34.6956
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 16 °C

Avrupalı turistler gelmezse; deve turları tarih olabilir

Avrupalı turistler gelmezse; deve turları tarih olabilir
Deveciler, pandemi de Alman, İskandinav ve Avrupalı turist gelmeyince develeri besleyemiyoruz, yem bulmada sıfırı tükettik.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA-
Antalya'nın Alanya ilçesi ile Manavgat'ın turizm destinasyonu Side'ye tatile gelen turistleri tarihi ören yerinde deve turuna çıkaran deveciler, pandemi de Alman,İskandinav ve Avrupalı turist gelmeyince '' develeri beslemede yem vermede sıfırı tükettik.' diye dert yanıyorlar.

Side'de Deve turculuğu yapan Halil İbrahim Özmen, tarihi antik kenti gezmeye gelen Avrupalı, Alman ve Rus turistlere geleneksel yörük kültürüne bağlı deve üstünde tarihi eserleri görmelerini sağlıdıklarını belirten Özmen şunları anlattı: ''Avrupalı turistlerin çoğu hayatlarına tatile geldikleri Antalya Side ve Alanya Da deveye binmenin heyecanını yaşadıklarını söylüyor.

deve-turlari-.JPGPandemi nedeniyle Side'de çok az Alman ve Avrupalı turist geldiği için deve turu yapamadık. Bir yıldır deve turcuları turistleri tura çıkaramıyor. 2020 yılında sadece azda olsa Rus, Polonyalı ve Ukraynalı turisti tura çıkardık. Deve turları için deve besliyoruz. Hem ev ihtiyaçlarımızı hemde decelerin yiyeceğin yemin parasını turistleri deve üstünde gezdirerek çıkarıyorduk. 2021'de Alman ve Avrupalı turistler gelmezse tarihi ören yeri turistik yerler, Düden Şelalesi, Kurşunlu Şelalesi, Alanya ve Side de deve turları nostalji olacak!. ''

deve-turlari-.jpgMısır'da, Ürdün'de deve ile piramitler ile Ürdün'de Petra Antik Kenti deve turu ile gören Hollandalı , Belçikalı ve Alman turistlerin Side Antik Kentte kumul alanda deve turu yapmaktan keyif aldığını anlatan deve turkusu Alparslan Yıldıran , ''Sonuçta deve bir çöl hayvanı. Side'de deve üstünde tarihi ören yerini gezmek Avrupalı turistlere çölde yürüme ve dolaşma havası verdiği için çok hoşlarına gidiyor. Develerin göz kapaklarında çölde toz fırtınalarından korunmak için özel tüyleri var. Deve sütü çok şifa veren bir süt. '' diye konuştu.

deve-turlari--001.JPGDEVE SİDİĞİ ŞİFALI MI DİYEN SORAN VAR?

Deve turcusu ve besleyicisi Alparslan Yıldıran, deve turuna çıkardıkları yerli turistlerin kendilerine sordukları en çok sorunun, ''internette okudum'' deve sidiği şifaymış, tatilimin bitmeye az bir zaman kaldı gitmeden önce bir litrelik yada yarım litrelik kaba deve sidiği koyabilir misiniz diye rica da bulunduklarını söyledi.

deve-turlari--002.JPGYıldıran, ''Bende tatile gelen yerli turistlere tüm hayvan ve insanların idrarı necis olduğu için pis ve murdardır diyorum. Ata Boyu deve besleyiciliği yapıyoruz. Son bir ili yıldır bu tür söylentiler çoğaldı. Çok saçma sapan sözler. Demek Ki bunun ticaretini yapan şarlatan kepaze adamlar var. Çölde yük taşıyan Arap bir Müslüman In yük taşıdığı devenin idrarından sıçrayan damla ile namazı kabul olmazsa, nasıl oluyorda sidiği şifa oluyor. Bunlar yalan dolan. Bir zamanlar özellikle kanser hastaları için Antalya'nın Korkuteli ilçesinin bir köyünde eşek besleyenleri eşek sütü şifalı diye ve kansere iyi geliyor diye eşek sütü ticareti yapıldı. Fakat deve sidiği ticareti tam bir komedi. Cehaletin böylesinede pes doğrusu. Bugüne kadar bier Alman, bir Hollandalı, Belçikalı, Kuzey Avrupalı ve Rus turistlerden bir teki bile bize deve sidiği sizce şifalı mı? diye sormadı.''

deve-turlari--003.JPG

Bu haber toplam 2791 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.