• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Atatürk'ün lokomotifi konuşuluyor

Atatürk'ün lokomotifi konuşuluyor
Atatürk'ü Uşak'a getirdiği iddia edilen llokomotifin Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası'nın aktif kayıtlarına 1942 yılında girdiği ortaya çıktı.

UŞAK - Atatürk'ü Uşak'a getirdiği iddia edilen ve ihaleyle bir hurdacıya satılan, bir veya iki vagon çekme kapasiteli dizel lokomotifin, Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası'nın aktif kayıtlarına 1942 yılında girdiği ortaya çıktı.

Ayrıca, lokomotifle ilgili haberlerde iddia edildiği gibi 16 bin YTL'ye değil, 4 bin 350 YTL'ye satıldığı da fabrika müdürü tarafından açıklandı.

 



Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası Müdürü Ekrem Ceyhun, aktif kayıtlarına 1942 yılında girmiş olan bu dizel lokomotifin, iddia edildiği gibi Atatürk'ü Uşak'a getirmiş olamayacağını söyledi. Lokomotifi kendilerinden ihaleyle satın alan kişinin ise 4 bin 350 YTL ödediği halde 16 bin YTL'ye aldığını söyleyerek vatandaşları yanılttığını belirten Ceyhun, Atatürk ismi üzerinden rant elde etmeye çalışıldığını savundu.

 

Ceyhun, "Uşak Şeker Fabrikası'nın, şehirlerarası demiryollarında çalışmaya uygun olmayan, sadece küçük bir alandaki vagonların kısa mesafeli manevralarını yapmakta kullanılabilen lokomotiflerinden. Uşak Müzesi'nde sergilenmesi için valiliğe verilen kömürlü lokomotif ise fabrika aktif kayıtlarımıza 1937 yılında girmiş olup KDV hariç 8 bin 840 YTL bedelle devredilmiştir. Bu kömürlü lokomotif, Uşak Valiliği'ne ayrıca bedelsiz olarak verilen bir turbo jeneratör, bir kömürlü sinema filmi oynatma makinesi ve iki amonyaklı soğutma kompresörüyle birlikte emaneten fabrikamızda muhafaza edilmektedir" dedi.

 

Sözkonusu dizel lokomotifi 16 bin YTL'ye almadıklarını doğrulayan Çığlı, bu yönde bir açıklama da yapmadığını belirtti. Çığlı, "O rakamı kimin söylediğini bilmiyorum. Gazeteciler bana sordu, söylemedim. Gazetecilerden biri o sırada, '16 bin YTL'ye almışsınız.' dedi. Ben de, 'Öyle biliyorsan yazabilirsin. Ben öyle bir şey söylemiyorum.' dedim. Lokomotifi, KDV'siyle birlikte 5 bin 133 YTL'ye aldım" şeklinde konuştu.

 

Atatürk'ün lokomotife bindiği haberini önceki gün şeker fabrikası çalışanlarından öğrendiğini belirten Çığlı, "Ben Atatürk'ün o lokomotife bindiğini iddia etmiyorum. Gazeteciler, Nuri Şeker'in torunlarından öğrenmiş. Lokomotifi aldığımız zaman, Uşak'a getirilen ilk tren olduğu söylendi. Benim yaşım 53; Atatürk'ün bu trene binip binmediğini bilemem ki. Antika değeri olduğu için satmayı düşünmediğimi beyan ettim. Bu da benim hakkım" dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.