• BIST 8872.85
  • Altın 3007.928
  • Dolar 34.2845
  • Euro 37.163
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 4 °C
  • Antalya 16 °C

Ata'nın Adlon oteline gelişi anıldı

Ata'nın Adlon oteline gelişi anıldı
Atatürk'ün 23 Aralık 1917'de zamanın veliahdı Vahdettin ve heyetle Başkent Berlin'deki Adlon oteline gelişi 90 yıl sonra düzenlenen bir programla anıldı.

BERLİN -Mustafa Kemal Atatürk'ün 23 Aralık 1917'de zamanın veliahdı Vahdettin ve beraberindeki heyetle Başkent Berlin'deki Adlon oteline gelişi 90 yıl sonra düzenlenen bir programla anıldı. Almanya Türk Toplumu (TGD) tarafından Adlon'da 90.ıncı yıl anısına "Atatürk ve Çağdaşlık" konulu bir toplantı düzenlendi.

 

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Dr. Ufuk Yaltıraklı birçok kesimin Atatürkçülüğü bir maske olarak kullanmak istediğini söyledi.

Yaltıraklı, Atatürkçülük ve Kemalizm'in daha Atatürk hayatta iken dört farklı türünün ortaya çıktığını ifade ederek, "Atatürk'ün ölümünden sonra bunların sayısı artmıştır. Daha sonra masonundan liberaline, sol kısımdan sağ kısmına, ulusalından sosyalistine herkes Kemalist, herkes Atatürkçü. Herkes bu maskesi kullanmak istiyor."dedi. Atatürkçülere, "Gelin vakit çok geç olmadan şu altı okun üzerine konuşalım" çağrısı yaptığını ifade eden Yaltıraklı, "Artık batmaya başladı bir yerlere: Devlete batıyor, topluma batıyor şuraya batıyor, buraya batıyor bir tek size batmıyor. Mustafa Kemal hayatta olsaydı Milliyetçilik, Devletçilik ve Halkçılık oklarını kendi elleriyle kırardı." dedi. Atatürk'ün liberal kapitalist bir ekonomi öngördüğünü savunan Yaltıraklı artık bazı konuların tartışılması gerektiğini söyledi.

 



Berlin Başkonsolosu Ahmet Nazif Alpman ise yaptığı açılış konuşmasında Atatürk'ün yeterince tanınmamasından yakındı. Atatürk'le ilgili yurtdışında Türkiye'den daha fazla eser olduğuna işaret eden Alpman Türkiye'de Atatürk'ün düşüncesi üzerine daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ifade ederek, "Atatürk'ü putlaştırma değil. Artık olgun bir toplum haline geldik diye düşünüyorum. Atatürk'ün düşüncelerinin tarihsel değeri, hatta düşünsel değeri üzerinde derinlemesine çalışmalar yapılması lazım. Soğukkanlılıkla ve bilimsel yaklaşılabilecek bir konu olarak ele alınması gerekir."dedi. Alpman Atatürk'ün çağdaşlık düşüncesiyle o kadar sıkı sıkıya bağlı olmasına rağmen son zamanlarda AB nezdinde alınan bazı kararların da Atatürk'ün iyice incelenmemiş ve tanınmamış olmasından kaynaklandığını söyledi.

 

Diğer konuşmacı Gültekin Emre ise Atatürk'ün Almanya'ya geliş süreci ve temasları hakkında bilgi verdi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.