• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 27 °C

Aspendos'ta restorasyon

Aspendos'ta restorasyon
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, binlerce yıllık Aspendos'la ilgili restorasyon çalışmasının hazırlığı içinde olduklarını söyledi.

ANTALYA- Antik AspendosTiyatrosu'nun bu yıl sonbaharda restorasyona alınması planlanıyor. Yaz aylarında 15. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali'ne ev sahipliği yapacak antik tiyatroda, bu etkinlikler sırasında da 2 bin 500 seyirci ve gürültü yüksekliği için konulan kısıtlamalara uyulacak.

 

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, binlerce yıllık Aspendos'la ilgili restorasyon çalışmasının hazırlığı içinde olduklarını söyledi.

Projenin Türkiye Seyahat Acentaları Birliği -TÜRSAB'ın sponsorluğunda, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı -ÇEKÜL'ün hazırladığını kaydeden Düzgün "Hedef 2008 sonbaharında restorasyona başlamak. Proje ancak o zamana yetişecek." dedi.

Restorasyonun ne kadar süreceğinin projede öngörülen çalışmalara bağlı olduğuna işaret eden Düzgün, konuyla ilgili olarak "En kısa sürede ve en sağlıklı biçimde restorasyon nasıl yapılabilecekse yanlışlıklara da sebebiyet vermeden restorasyonu tamamlayıp tekrar etkinliklere açmayı planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen de antik tiyatroya 2 bin 500'ün üzerinde seyirci almadıklarını söyledi.

Aslında tiyatronun seyirci kapasitesinin bu sayının çok üzerinde olduğunu hatırlatan Gökmen "Akustik olmayan, yapay elektronik aletlerle, ses yükselticileriyle ve normal kapasitesinin üzerinde ya da kapasitesi kadar tiyatroya izleyici alındığı takdirde tiyatronun normal eskime koşullarının da ötesinde yıpranabileceği endişesi hepimizde var," dedi.

Aspendos Antik Tiyatrosu'nun ev sahipliği yapacağı 15. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, 7 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak.

Antik tiyatrolar arasında en iyi şekilde korunarak gelmiş açık hava tiyatrosu olan Aspendos, Anadolu'daki Roma tiyatrolarının günümüze sahnesi ile ulaşabilen en eski ve sağlam bir örneği olarak biliniyor.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.