• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • Antalya 25 °C

'Arı Safari' turları yapılıyor

'Arı Safari' turları yapılıyor
Rize'de arıların bal yapma süreçlerini ve polen için dolaştığı yerlere yönelik gözlemlerin gerçekleştirileceği ''Arı Safari'' turları düzenlenecek

RİZE- TEMA Vakfı'nın öncülüğünde Rize ve çevresindeki illerde arıların bal yapma süreçlerini ve polen toplamak amacıyla dolaştığı yerlere yönelik gözlemlerin Gerçekleştirileceği ''Arı Safari'' turları düzenlenecek  TEMA Vakfı'nın öncülüğünde Rize ve çevre illerde arıların bal yapma süreçlerini ve polen toplamak amacıyla dolaştığı yerlere yönelik gözlemlerin gerçekleştirileceği ''Arı Safari'' turları düzenlenecek.

Rize Valisi Kasım Esen, bölgede 1990'lı yıllardan sonra gelişmeye başlayan yayla ve dağ turizminin odağında olan Rize'nin son yıllarda rafting, heliski, termal turizm, trekking gibi alternatif turizmin hemen bütün dallarında gelişme gösterdiğini, özellikle iç turizmde günden güne artan bir taleple karşılaştığını açıkladı.

Rize'de turizmi 12 aya yayarak gelen turistlere daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla Ovit Dağı'nda kış sporları, yöredeki kale ve tarihi eserlerle mağaraların turizme kazandırılması gibi çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Vali Esen, ''Rize ve yöresi yeşil vadileri, dereleri, buzul gölleri ve muhteşem doğası ile insanlara dinlenme imkanı sunmaktadır. Rize'nin doğası, insanları şehrin gürültüsü, stresi, iş yoğunluğundan uzaklaştırıp doğa ile baş başa kalma imkanı sağlamaktadır. Yörenin doğal klima özelliği insanları çağırıyor. Bu da Rize turizmi için büyük bir fırsattır,'' dedi.

Vali Esen, elit turizmin özel hobileri olan insanlara hitap ettiğini, bu insanların etkinliklerin doğada nasıl gerçekleştiğini görmek istediğine işaret etti ve şunları söyledi:

''İkizdere ilçesinde düzenlenen dağ horozu şenliklerinde, katılımcılar saatlerce dağ horozunu görebilmek için gözlem yapıyor. Bazı insanlar bunun gibi etkinliklere ilgi gösteriyor. Bunun gibi Rize'nin Anzer Yaylası'nda üretilen dünyaca ünlü Anzer balını yapan arıları, arıların hangi tür çiçekleri tercih ettiğini, balı nasıl ürettiğini merak eden, bunu gözlemlemek isteyen insanlar olacaktır. Bunu, arılara ve polene zarar vermeden iyi değerlendirmemiz ve Rize'ye katkı sağlayacak hale getirmemiz gerekiyor. TEMA Vakfı'nın öncülüğünde düzenlenecek olan arı safari turlarının Rize için önemli bir kazanım olacağına inanıyorum.''

 

İLK ARI SAFARİ 2 AĞUSTOS'TA

TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer de arıcılığın kırsal çevredeki insanlara doğal kaynaklardan gelir elde etmek için değerli ve uygulanabilir bir fırsat yarattığını, aynı zamanda arılarca gerçekleştirilen tozlaşma ile biyolojik çeşitliliğin devamının sağlandığını söyledi.

Türkiye'nin coğrafik konumundan dolayı iklim ve biyolojik zenginliğiyle arıcılık faaliyetlerine liderlik yapabilecek bir ülke olduğunu ifade eden Özer TEMA Vakfı'nca yürütülen arıcılık projeleriyle yerel halkın bilgilendirilip desteklenerek ek gelir kaynakları sağlanması ve doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlanmasının amaçlandığını kaydetti.

 

Özer eko turizm anlayışının Türkiye'de yayıldığını söyledi ve şunları kaydetti:

''Biz de bu kapsamda Türkiye'nin ilk ve tek arı ve arıcılık bilimsel gezisini düzenlemeye karar verdik. Düzenleyeceğimiz arı safari, Türkiye'nin en doğusundan en batısına kadar yapılan tüm arıcılık çalışmalarını ve arı ırklarının özelliklerini akademik rehberlerin eşliğinde gezip incelerken ülkemizin biyolojik, tarihi ve kültürel zenginliklerinin de görülebileceği farklı ve özel bir gezi olacak. Bu tür gezilerle Rize ve diğer illerin turizm potansiyellerine de dikkati çekmek istiyoruz. Bu geziye katılmak isteyenler için kayıtlara TEMA Genel Merkezi'nde devam ediliyor.''

İlk gezinin 2 Ağustos'ta, Rize'den başlayacağını bildiren Özer, ziyaretçilerin Rize İkizdere Vadisi, Anzer Yaylası, Hopa, Artvin Camili mevkisi, Ardahan, Posof, Çıldır Gölü, Kars, Ani Harabeleri, Erzurum güzergahını takip edeceğini ve ardından geri döneceklerini duyurdu.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.