İSTANBUL - Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yönetmelik taslağıyla araç kiralama sektöründe standartlar belirleniyor ve kayıt dışılıkla mücadele için taslak hazırlandıb
Ticaret Bakanlığı, otomobil ve araç kiralama sektöründe değişiklikler getirecek “Motorlu Kara Taşıtlarının Kiralanması Hakkında Yönetmelik Taslağı”nı hazırladı.
Düzenleme, kayıt dışılığın azaltılması ve hizmet kalitesinin artırılması hedefiyle kamuoyu ve sektör paydaşlarının görüşüne açıldı. Yeni yönetmelikte sektörde faaliyet gösterecek işletmeler için yetki belgesi zorunluluğu getirilmesi planlanıyor. Düzenleme, araç kiralama hizmetlerinde standartları netleştirerek tüketici güvenini artırma amaçlanıyor.
Sektöre kurumsal standartlar geliyor
İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Taşıt Kiralama ve İlgili Hizmetler Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Hidayet Yıldırım, yönetmelik taslağının sektör açısından önemli bir boşluğu dolduracağını söyledi.
Yıldırım, Kasım 2024’te Ömer Bolat ile yapılan görüşmeleri hatırlatarak, sektörün uzun süredir bir yasal çerçeveye ihtiyaç duyduğunu ve bu talebin karşılık bulduğunu belirtti. Taslağın yürürlüğe girmesi bekleniyor.
YENI YÖNETMELIK TASLAĞINDA ÖNE ÇIKANLAR
Araç kiralama sektöründe şu standartlar uygulanacak:
• Mesleki yeterlilik belgesi: Sektörde görev alacak personelin belirli eğitim ve kursları tamamlaması gerekecek.
• Asgari araç sayısı: Yeni kurulacak işletmeler için en az 10 araç şartı getirilecek.
• 7/24 çağrı merkezi: Müşterilerin kesintisiz erişebileceği bir iletişim altyapısı zorunlu olacak.
KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE
Yeni düzenlemenin en önemli hedeflerinden biri, sektördeki kayıt dışı ve merdiven altı faaliyetlerin önüne geçmek olarak belirlendi.
Yıldırım şöyle devam etti: “Belirlenen kriterlere göre herkes bu alanda faaliyet gösteremeyecek. Ayrıca, ilk etapta kayıt dışılığın yüzde 50 oranında azalmasını öngörüyoruz. Yönetmelik uyguylamaya geçtiğinde araç kiralama alanında faaliyet gösterecek tüm işletmelerin Ticaret Bakanlığı’ndan yetki belgesi almaları zorunlu hâle gelecek. Caydırıcı yaptırımların da yer alacağı düzenlemede, tüketici mağduriyetlerini azaltarak sektörde güvenin artırılması hedefleniyor.”



































Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.