• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 27 °C

Antik Side'deki Bizans Hastanesi

Antik Side'deki Bizans Hastanesi
Side'de M.S. 6'ncı yüzyılda kalma Bizans Hastanesi'nin üst katının tedavi merkezi, alt katının huzurevi olması Almanların Berlin'de yapacağı hastaneye model oldu.

Abdurrahman Büyükkeskin /Cihan


ANTALYA -Antalya'nın Manavgat ilçesi Side beldesinde M.S. 6'ncı yüzyılda kalma Bizans Hastanesi'nin üst katının tedavi merkezi, alt katının huzurevi olması Almanların Berlin'de yapacağı hastaneye model oldu.




Manavgat'ın Side beldesine 12 günlüğüne tatile gelen 2 Alman doktor, Side Antik Kent'i gezerken Bizans Hastanesi ile huzurevinin birarada hizmet vermesine hayran kaldı. Antik şehirde Bizans Hastanesi'nin tek tek odalarını gezen Özel Berlin Rönesans Hastanesi Nörolog Dr.David Monne ile beyin cerrahı operatör Dr.Michael Kludasch, Almanya'da bir ay sonra inşaat çalışmalarına başlayacakları 5 katlı üçüncü özel hastanenin 2 katını yaşlılar bakım evi yapmayı planladıklarını söyledi.



Dr. David Monne, "15 asır önce yapılan Bizans Hastanesi, günümüz hastanelerinin yapımına güzel bir model. Bir hekim olarak sağlık hizmetleri ile huzurevi hizmetlerinin bir arada verilmesi taraftarıyım. Hastane hizmetleri ile huzurevi hizmetleri bir arada verilirse yaşlılar kendilerini sürekli güvende hisseder. Böylece psikolojikmen ömürlerinin sonbaharında güzel bir hayat geçirmiş olurlar. Pamfilya Kralı Lustinianus(Justinyanus)'un hastaneyi dönemin ünlü hekimi Cosmas adına yaptırması, o devirde doktorlara gösterilen saygının önemli bir ifadesi." diye konuştu.

 

Öte yandan Side Antik Kent'in kazı çalışmalarını Mimar-Restoratör Dr. Ülkü İzmirliğil başkanlığında 12 kişilik ekiple birlikte yaptıklarını belirten Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi arkeolog Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özhanlı, Alman doktorların kendilerine başvurmaları halinde Bizans ve Roma dönemi hastaneleri ile ilgili geniş bilgi vereceklerini söyledi.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.