• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Antandros ikinci Efes olacak

Antandros ikinci Efes olacak
KURED, bu çerçevede Antandros antik kentine bir gezi gerçekleştirdi. Antik kentin ikinci bir Efes olacağı bildirildi.

İZMİR-Hizmetiçi eğitim seminerleri ve eğitim gezileriyle 2008 sezonunun hazırlıklarına başlayan Kuşadası Turist Rehberleri Derneği -KURED, bu çerçevede Antandros antik kentine bir gezi gerçekleştirdi. Antik kentin ikinci bir Efes olacağı bildirildi.

 

Kuşadası Turist Rehberleri Derneği -KURED, 2007 Turizm sezonunun sona ermesiyle birlikte, üyelerine yönelik hizmetiçi eğitim seminerleri ve eğitim gezileri ile 2008 sezonunun hazırlıklarına başladı.

 



Önceki hafta Muğla’nın Yatağan ilçesi yakınlarındaki Lagina ve Stratonikeia antik yerleşimlerini inceleyen KURED üyesi rehberler, bu hafta da Balıkesir'in Edremit İlçesi Altınoluk Beldesi’nde, Kazdağı (İda) eteklerinde yer alan Antandros antik kentini ziyaret etti.

 

2001 yılından beri Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Doçent Dr. Gürcan Polat ve ekibince kazılan antik kentin mezarlık (nekropol) ve zenginlere ait yamaç evlerine ilişkin doktora tezi hazırlayan Arkeolog Kahraman Yağız’dan bilgi alan Kuşadalı rehberler, amaçlarının Antandros uzmanı rehberler yetiştirmek olduğunu söyledi.

 

İKİNCİ EFES

KURED Başkanı Ali Karapınar, konuya ilişkin açıklamasında “Milat'tan önce 10.yy’da kurulduğu düşünülen, yedi yıldır kazılan Antandros’un çok yakın bir gelecekte ikinci bir Efes olmasına mutlak gözü ile bakıyoruz, zira Antandros Edremit (Adramytion) - Behramkale (Assos) güzergâhında çok önemli bir askerî ve ticarî etaptı. Kazıları devam eden yamaç evler ve mezar bulguları kentteki yaşam düzeyinin ne kadar yüksek olduğu hakkında ön bilgi veriyor.” dedi.

 

Antik kentin günümüze iyi korunmuş olarak ulaşmasındaki başlıca etkenin Altınoluk’un antik yerleşimin üzerine kurulmamış olması olduğunu bildiren Karapınar, antik kentin sosyo-ekonomik yaşamıyla ilgili paha biçilmez verilerin kaynağı olan mezarlık üzerinde bir site inşa edilmesine göz yumulmasını ise kültür katliamı olarak niteledi.

 

Gelecek yıllarda gerçekleştirilecek olan kazılarda büyük olasılıkla zengin bir liman kentini gün ışığına çıkartılacağını düşündüklerini belirten KURED Başkanı Karapınar “Antandros’un yakın bir gelecekte, batı Anadolu turlarının görkemli duraklarından biri olacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.