• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 19 °C

Antalya'ya yerleşimde: Birinci sırada Rusların

Antalya'ya yerleşimde: Birinci sırada Rusların
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması ve ardından başkent Kiev'i bombalamasının ardından Rusların ve Ukraynalıların dünyada yaşamada tercih ettiği şehir Türkiye'de Antalya oldu.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MANAVGAT/ANTALYA -
Yabancılara konut satışında ülkede birinci sırada Antalya ili geliyor. Antalya'da konut alımında birinci sırada Ruslar oluşturuyor. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması ve ardından başkent Kiev'i bombalamasının ardından Rusların ve Ukraynalıların dünyada yaşamada tercih ettiği şehir Türkiye'de Antalya oldu.

yabancilara-konut.jpgyabancilara-konut-.jpg

Rus ve Ukraynalılar Antalya'da konut alımında birinci sırada tercih ettikleri ilçe ise merkez Konyaaltı ilçesi. Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Konyaaltına yerleşim ve konut alımında birinci sırada Ruslar ikinci sırada ise Ukraynalıların olduğunu söyledi. Başkan Semih Esen,'' Konyaaltında yaklaşık 35 bin yerleşik Rus ve Ukraynalı yaşıyor. B u rakamın 2023 yılında 50 bine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Kendi coğrafyalarında savaş olsada Ruslar ve Ukraynalıların huzur, güven ve barış içinde yaşadığı tek şehir:Antalya.'' dedi.

yabancilara-konut-001.jpgyabancilara-konut-002.jpgTürkiye'de yabancıların ekim ayında aldığı konut sayısı 5 bin 377 oldu. Antalya’da satılan toplam 6 bin 323 konutun 2 bin 123 adeti, İstanbul’da satılan toplam 16 bin 987 konutun ise 1658 adeti yabancılara satıldı. Böylece, Ekim ayında İstanbul’da satılan her 10 konuttan 1’ini, Antalya’da satılan her 3 konuttan birini yabancılar aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu, ekim ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Ekimde toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 5,2 olarak hesaplandı. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 123 konutla Antalya aldı. Bu ili sırasıyla 1658 konut satışıyla İstanbul ve 490 konut satışıyla Mersin izledi. Ekimde Rusya vatandaşları Türkiye'den 2 bin 23 konut satın aldı. Rusya vatandaşlarını sırasıyla 498 konutla İran, 310 konutla Irak ve 216 konutları Ukrayna vatandaşları takip etti. Ocak-ekimde ise yabancılara yapılan konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26,9 artarak 55 bin 21 oldu. Bunun 21 bin 252 adeti İstanbul’da, 16 bin 779 adeti ise Antalya’da gerçekleşti.

yabancilara-konut-003.jpgAntalya'da mimarlık yapan Velli Güllü, savaş sonrası Rus ve Ukraynalıların Antalya'ya gelmesi konut alımı yanı sıra kira fiyatlarını da artırdığını söyledi. Türkiye'de devlet memuru yada özel sektörde çalışan birinin aldığı maaşla bir daire almasının imkansız olduğunu söyleyen mimar Veli Güllü,'' Cumhuriyet tarihinde ilk defa Antalya'da 2+1 daire kirası asgari ücret 5 bin 500 olurken kira 6 bin 6 bin 500 lira oldu. Antalya'da bir devlet memurunun 6 bin liranın altında kiralık ev bulması çok zor. Paramızın Euro, Dolar ve Sterlin/Pound karşısında değer kaybetmesi sonrası bir daire sahibi olması çok zor ve hatta imkansız. İnşaat maliyetlerinin yüksek olması ve 4 kat artması konut fiyatlarını çok artırdı. 2+1 daire Antalya 1,5 milyon lira. 3+1 daire ise konumuna göre 1 milyon 600 bin liradan başlayıp 3 milyon liraya kadar ulaşıyor. ''dedi.

İnşaat mühendisi Mehmet Ali Güner, inşaat maliyetlerinin ve arsa fiyatlarının 3-4 kat artması nedeniyle konut yapmaya ara vermek zorunda kaldıklarını söyledi.

Gayrimenkul Danışmanı Orhan Tosun, Antalya ve ilçelerinde konut satışında en fazla satışın Konyaaltı, Muratpaşa Lara bölgesi, Alanya, Alanya Mahmutlar, Manavgat-Side olduğunu belirtti. Orhan Tosun, '' Savaş sonrası konut satışı en fazla olduğu ilçe Konyaaltı ikinci surada Alanya. Birinci sırada konut alımında Ruslar, ikinci sırada İranlılar, üçüncü sırada Ukraynalılar ve dördüncü sırada Kazakistan .'' şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 2374 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.