• BIST 9714.24
  • Altın 3044.661
  • Dolar 35.4923
  • Euro 36.4112
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 16 °C

Antalya'da 'Noel Baba, Aziz Nikolaos'ın mezarı bulundu

Antalya'da 'Noel Baba, Aziz Nikolaos'ın mezarı bulundu
Arkeologlar, Noel Baba'nın ilham kaynağı olan hayırsever Yunan piskoposu Aziz Nikolaos’un mezarı olabileceği düşünülen bir lahit buldu.

ANTALYA - Arkeologlar, Noel Baba'nın ilham kaynağı olan hayırsever Yunan piskoposu Aziz Nikolaos’un mezarı olabileceği düşünülen bir lahit buldu. Bu keşif, Noel Baba'ya ilham veren ünlü koruyucu aziz hakkında yeni bilgiler sağlayabilir.

Altı metre uzunluğundaki kireçtaşı lahit, Antalya’nın Demre ilçesindeki Aziz Nikolaos Kilisesi’nin iki katlı ek binasının 6 metre derinliğinde ortaya çıkarıldı. 1989’dan bu yana Aziz’in son istirahatgahı olduğu düşünülen bu kilisede yürütülen kazılar arasında bu buluntu, şimdiye kadar en dikkat çekici keşif olarak değerlendiriliyor.

antalya,-noel-baba,-aziz-nikolaos,-demre-002.jpgKazı çalışmaları, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık’ın yürüttüğü “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında gerçekleştiriliyor.

Doç. Dr. Fındık, “Kilisenin yakınında böyle bir lahit bulmuş olmamız, buranın gerçekten Aziz Nikolaos’un mezar yeri olabileceğine işaret ediyor. Bu, Aziz Nikolaos’un gömüldüğü yerle ilgili tarihi kaynakları önemli ölçüde doğrulayan bir arkeolojik bulgudur,” dedi.

antalya,-noel-baba,-aziz-nikolaos,-demre.jpgKazılarda bulunan lahit.

Mezarın konumu, Aziz Nikolaos’a ait olabileceği ihtimalini güçlendirse de, araştırma ekibi şimdi lahitin içeriğine dair daha fazla ipucu verebilecek bir yazıt bulmayı umuyor.

Türkiye Today’e konuşan kazı başkanı Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık, “En büyük umudumuz lahit üzerinde bir yazıt bulmak. Bu, mezarın kime ait olduğunu ve hangi döneme tarihlendiğini netleştirmemize yardımcı olacak,” dedi.

Şu ana kadar yalnızca mezarın kapağı tamamen ortaya çıkarılabildi ve mezar odasının küçük bir bölümü görülebildi. Araştırma ekibi, daha fazla ipucu elde edebilmek için önümüzdeki aylarda kazılara devam etmeyi planlıyor.

antalya,-noel-baba,-aziz-nikolaos,-demre-001.jpgAziz Nikolaos kimdir?

Aziz Nikoloas'ı temsil eden bir çizim.Public Domain

M.S. 260’tan sonra Myra’da (bugünkü Antalya’nın Demre ilçesi) doğan Aziz Nikolaos, erken dönem Hıristiyan piskoposu olarak çocukların ve denizcilerin koruyucu azizi unvanını aldı. İyilikseverliği ve cömertliği sayesinde efsaneleşen Aziz Nikolaos, daha az şanslılara para yardımında bulunduğuna dair hikayeleriyle mucizevi bir figür olarak anılmaya başlandı.

Zamanla Aziz Nikolaos’a duyulan saygı, batı Noel kutlamalarının simgesi olan neşeli, sakallı hediye dağıtıcısı Noel Baba’ya evrildi. “Noel Baba” ismi, Aziz Nicholas’ın Hollandaca adı olan Sinter Klaas’tan türemiştir.

Yine de Aziz Nikolaos’un hayatı hakkında, M.S. 343’te ölümünün ardından kendi adını taşıyan kiliseye gömüldüğü dışında çok az şey biliniyor. 1087’de cesedinin çalındığı ve İtalya’nın Bari şehrindeki Basilica di San Nicola’ya götürüldüğü düşünülüyor. Ancak bu kemikler üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar, kalıntıların gerçekten Aziz Nikolaos’a ait olduğunu kesinleştirememiştir.

Aziz Nikolaos’un hayatı ve kalıntıları üzerindeki gizem, onu hem tarihsel hem de kültürel bir merak konusu olarak canlı tutmaya devam ediyor.

Bu haber toplam 847 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.