• BIST 8714.69
  • Altın 3017.587
  • Dolar 34.2879
  • Euro 36.9787
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 20 °C

Antalya 'Kapalı Çarşı'ya kavuşuyor

Antalya 'Kapalı Çarşı'ya kavuşuyor
Ayakkabıcılarla tuhafiyecilerin kullandığı Kalekapısı karşısındaki tarihi Arasta İstanbul'daki Kapalı Çarşı'ya benzetilecek.

ANTALYA -Antalya'nın en eski alışveriş merkezlerinden olan ve halen ayakkabıcılarla tuhafiyecilerin kullandığı Kalekapısı karşısındaki tarihi Arasta İstanbul'daki Kapalı Çarşı'ya benzetilecek. Dönüşüm çalışması Kalekapısı Esnafları Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği (KALEDER) ile Büyükşehir Belediyesi tarafından birlikte yapılacak çarşının girişinde Yeniçeri kıyafetli güvenlikçiler görev yapacak.






KALEDER Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Müfit Perdahlı, Arasta Çarşısı olarak bilinen alışveriş merkezinin yeniden düzenleneceğini söyledi. Müfit Perdahlı, çalışmalar tamamlandığında Antalya'nın yaşayan bir tarihe kavuşacağını ve kent merkezini cazibesinin artacağını açıkladı. Perdahlı, projeye Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in desteğiyle başlandığını belirterek, "600 yıllık Arasta'nın, yüzyıllar önceki orijinal hali 9 kubbeli bir kompleksti. İçerisinde imarethanenin de bulunduğu 100'ün üzerinde dükkandan oluşan bir bedesten vardı. Bu bilgileri Galata Mevlevihanesi Şeyhi ve

Antalyalı Sadrazam Mehmet Paşa'nın oğlu Şeyh Adem Dede'nin günümüze kadar süre gelen silsilesinden öğrendik. Ama yapı aradan geçen süre içinde büyük değişiklikler geçirmiş. Şimdi 1600 yılından günümüze kadar gelen belgeler ışığında bu yapıyı restore ettirip üzerini eskiden olduğu gibi kubbelerle kapattırmayı düşünüyoruz." dedi.

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi arastanın aslına uygun şekilde restore edilmesi yaptırdığı projenin danışmanlığını Prof. Dr. Emre Madran'ın, mimarlığını ise Nejat Üreğen'in üstlendiğini anlatan Perdahlı, "Bu proje tamamlandığında Antalya'da bir tarih canlanacak. Restorasyon çalışmaları bittiğinde Osmanlı dönemindeki yaşam yeniden canlandırılacak. Kapalı Çarşının ana girişlerinde Yeniçeri kıyafetli özel güvenlik elemanları görev yapacak. Ayrıca animasyon ekipleri, Türk kültürüyle ilgili gösteriler sunacak. Böyleye Antalya'ya gelen turistler burada yaşayan bir tarihi görme şansını bulacak." diye konuştu.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.