• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Antalya-Halep uçak seferleri

Antalya-Halep uçak seferleri
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Türkiye ile Suriye arasında ticari ilişkilere paralel karayolu uçak seferleri ve demiryolu çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

ANKARA-Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye ile Suriye arasında artan ticari ilişkilere paralel olarak karayolu taşımacılığının önemli derecede arttığını belirterek, uçak seferleri ve demiryolu taşımacılığı konusunda da çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Bakan Yıldırım, Suriye Ulaştırma Bakanı Süleyman Bedr ile bir araya geldi. Ulaştırma Bakanlığı'nda gerçekleşen toplantıda, Türkiye ile Suriye arasında hava, deniz ve karayolu ulaşımı konularında anlaşmalar yapıldı. Bakan Yıldırım, Suriyeli Bakan Bedr ile ulaştırma konusunda tüm konuları ele alacaklarını belirterek, Türkiye ile Suriye arasında artan ticari ilişkilere paralel olarak karayolu taşımacılığının önemli derecede arttığını belirtti. Bakan Yıldırım, 2004 yılında Suriye ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaya göre karayolu taşımacılığında araç geçişinde sınır olmadığını hatırlatarak, "Geçişlerle ilgili vize rejimi, geçiş ücretleriyle iyileştirme konusunda müzakerelere başlayacağız. Demiryolu altyapısı mevcut, sınır yolu geçişinde mayınlı alanları temizleyip o kapıyı açacağız. Böylece Türkiye ile Suriye arasında demiryolu sayısı 3'e çıkacak. Gaziantep-Halep arasında demiryolu taşımacılığı konusunda çalışma başlatacağız. Suriye Demiryolları ile Devlet Demir Yolları (DDY) arasında ortaklık kurulması

gerçekleşecek. Bununla birlikte demiryollarının imal edilmesiyle ilgili diğer bütün işlemler yapılacak" diye konuştu.

THY ile Suriye arasında İstanbul ile Şam arasında tarifeli seferler yapıldığını da hatırlatan Bakan Yıldırım, "Türkiye ile Suriye arasında havacılık alanında seferlerin varış noktalarını öngören anlaşma yapılacak. Antalya-Halep arasında karşılıklı havacılık seferleri başlıyor. Türkiye'de Antalya, Ankara ve İstanbul üzerinden Suriye'ye karşılıklı seferler yapılacak" dedi.

Bakan Yıldırım, denizcilik alanında Türkiye ile Suriye arasında işbirliğinin güçleneceğini ifade ederek, yarın İstanbul'da iki ülkenin anlaşma imzalayacağını dile getirdi. Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerinin artması konusunda gayet olumlu olduğunu belirten Bakan Yıldırım, "Bunu, bölge barışı için olmazsa olmaz olarak görüyorum. Komşularımızla iyi olan ilişkilerimiz konusunda; hem Irak'la hem Filistin'le barışın hakimiyeti için önemli bir fırsat olarak düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin "Sınır kapılarındaki trafik ne kadar arttı?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldırım, Türkiye ile Suriye arasında 5 sınır kapısı bulunduğunu belirterek, "Suriye ile Türkiye arasında şu anda 3 kapı çalışıyor, 2 kapı çalışmıyor. Geçişlerde ciddi artışlar var. 2006 yılında 11 bin kişi geçiş yaparken, 2007 yılında 15 bin kişi geçiş yaptı. İki ülke arasında her türlü çalışmayı gerçekleştiriyoruz" dedi.

Bakan Bedr ise, ziyarette Suriye ile Türkiye arasında işbirliğine dair tüm konuların ele alındığını belirterek, Suriye'nin taşımacılık ve ulaştırma konusuna büyük önem verdiğini dile getirdi. Bedr, taşımacılık ve ulaştırma konusunda Bakan Yıldırım'ın büyük katkısı olduğunu söyleyerek, Türkiye'ye yaptıkları ziyaretin olumlu olduğunu kaydetti. Bedr, Irak ile Suriye arasında demiryolu konusunda geçişlerde sıkıntı olduğunu kaydederek, Suriye Ulaştırma Bakanlığı'nın çalışmaları sayesinde Suriye hattının önem kazandığını vurguladı. Suriye'nin büyük bir projeye ev sahipliği yaptığını anlatan Bakan Bedr, "2010 yılında tamamlanması öngörülen demiryolu, Suriye'nin Deglizor ilinden başlayıp Irak'a kadar ulaşıyor. Bu demiryolu daha modern olacağı için her iki hattı kullanacağız" diye konuştu.

Bakan Bedr, önümüzdeki yıl Şam'da Ürdünlü ulaştırma bakanının da katılacağı toplantı için Bakan Yıldırım'ı Şam'a davet etti. Bakan Yıldırım ile Bedr, daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.