ANKARA-Termal turizmde şimdiye kadar kaybedilen değerli zamanımızı telafi etmek ve termal bölgelerimizi dünya çapında bir marka haline getirmek amacıyla önemli bir çalışmaya imza atılıyor. Ankara'da yapılacak olan Termal, Medikal Turizm Fuarı ve Konferansı TurkHealth, uluslararası bir sağlık turizmi zirvesine dönüşecek
Termal bölgelerini dünya çapında bir marka haline getirmek amacıyla mayıs ayında gerçekleşecek organizasyonu düzenleyecek olan Travelextra Başkanı Yalçın Avcı, “Termal ve medikal turizmi dünyaya anlatmak için Ankara'yı seçmemizin nedeni termal ve medikal turizmi ile gündemi oluşturmak ve hükümetimizin, meclisin tüm değerli üyelerine bu konudaki hedeflerimizi direkt anlatmak ve desteklerini almak, mevcut durumu daha da iyileştirmek”dedi.
.
Bakan Ertuğrul Günay ve Yalçın Avcı
Yalçın Avcı, termal ve medikal turizmi için, turizm, sağlık, ulaştırma ve çalışma bakanlıklarının mutlaka koordineli çalışması gerektiğini belirterek,”İşte bu nedenle bu zirveyi başkentte yapmak ve 2008'de hedeflerimizi daha da yükseklere taşımaya karar verdik” dedi.
Yalçın Avcı fuar hakkında şunları anlattı:
“Fuar ve konferansımızda Türkiye'nin termal ve medikal turizmi konularına yer vereceğiz. Ülkemizin en önemli termal otelleri termal şehirleri, termal bölgeleri ve en iyi sağlık kuruluşları, hastaneler, klinikler ve medikal turizmi yapabilecek kurumlar bu fuarda sizlerle olacak. Aynı zamanda Türkiye'nin sağlığı ile ilgili her tür sağlık kuruluşunun yapacağı sunumlar ziyaretçilere sağlıktaki yeniliklerle buluşturacak.
3000'den fazla termal kaynağı bulunan, üzerinde yüzlerce yıldır yaşadığımız zengin Anadolu toprağının nimetlerini ve son beş yılda büyük yatırımlar ve özverili çalışmalar neticesinde dünya standartları yakalayarak geçen medikal turizm ürünümüzü tüm dünyaya tanıtmak ve sizlerle çok popüler bir platformda buluşmayı diliyoruz.”
FUARA KİMLER KATILIYOR?
Dünya çapındaki katılmcıları ve konuşmacılarıyla, uluslararası bir sağlık turizmi zirvesi olacak fuar, üçüncü yılında yüzlerce potansiyel alıcı firma, yerli yabancı otoriteler ve dünyada medikal ve termal turizmini başarmış ve marka olabilmiş merkezlerden konuya hakim profesyonellerin katılacağı Konferans programının 1 Mart tarihinde açıklanacakağını belirten Yalçın Avcı şurları söyledi:
“Termal ve Medikal Turizmi Ankara'da tartışılıyor ve Konuşmacılar Sağlık Turizmini ve yeni trendleri gündeme taşıyor. Ayrıca Turizm, Sağlık, Ulaştırma ve Çalışma bakanlıklarından resmi yetkililer ile Türkiye'nin her yerinden en iyi sağlık kuruluşları özel hastaneler, termal ve sağlık otelleri, turizmciler, yatırımcılar, sektörel ve ulusal medya kuruluşları aynı çatı altında buluşuyor. Ankara Valiliği ve Anakent Belediyesi'nin de katılım ve destekleriyle gerçekleşecek fuar ve konferansda Türkiye'nin sağlık turizmi hareketi üç gün boyunca dünyaya seslenecek.”
TURKİYE’NİN SAĞLIK ŞEHİRLERİ
Tüm dünyada artık tek geçerli tanıtım metodu olan bölgesel destinasyon tanıtımı kavramı sağlık turizmi konusunda Türkiye'de ilk kez bu ölçekte kullanılacağını belirten Yalçın Avcı “Binlerce termal kaynağa sahip olan yurdumuz topraklarını da halen yetersiz olan tesis sayımızı nasıl arttırabileceğimizi ve doğru yatırım stratejileri geliştirip orta ve kısa vadede amaçlarımıza nasıl ulaşabileceğimizi tartışacağımız fuar etkinliklerinde, aynı zamanda Avrupa standartlarındaki mevcut tesislerimizi dünyaya tanıtacağız” dedi.
Termal turizmde kaybettiğimiz değerli zamanımızı telafi etmek ve ülkemizin önemli termal bölgelerini dünya çapında bir marka haline getirerek hakettiğimiz noktaya ulaşmak için Ankara'dan yola çıkıyoruz şeklinde konuşan Yalçın Avcı şöyle devam etti:
“Termal ve medikal yatırımlarıyla ön plana çıkmış yada mevcut potansiyelini artı değerlere çevirmek isteyen bölge ve illerimiz fuarımızda temsil edilecekler. 2007'de Samsun bunun en önemli örneği oldu. Türkiye'nin en büyük termal bölgeleri olan Çeşme, Afyon, Pamukkale, Bolçova, Kütahya, Yalova, Çermik gibi merkezlerinden valiliklerimiz, özel idareler, kamuya yada özel sektöre ait kuruluşlar, ve de yatırımcılarımız bu bölgeleri temsilen fuarda bulunarak dünyaya açılacak, yabancı meslektaşları ve uluslararası otoritelerle fikir alışverişinde bulunabilecekler.
Termal kaynaklarımız açısından çok zengin olduğumuzu düşünsek de Türkiye ve dünyada bilinen bir termal bölgemiz hala yok. Henüz termallerimizi ekonomiye yansıtamıyoruz. Termal turizmi için gelen turist sadece otel ve su aramıyor. Aynı zamanda 2, 3 haftalık bir sosyal program da arıyor. Bizler eğer termal turizmi yapmak istiyorsak mutlaka termal şehirler ve bölgeler oluşturmalı ve bu bölgeleri mutlaka marjinal turizm cennetleri yapmalıyız.
Bunların yurtdışında örnekleri çok ama bir türlü hedefe ulaşamıyoruz. Oysa bu şehirleri yaratıp, gelen turiste 2, 3 haftalık dolu dolu programlar yaşayacağı bir süreç sunabilersek en kısa zamanda sadece termal turizmden çok yüksek gelirlere ulaşabiliriz.
Üstelik bizdeki gibi bir iklim ve doğa hiçbir yerde yok. Ayrıca, termal turizmi için yeni bir destinasyon arayışında olan turistler için Türkiye yepyeni bir alternatif olabilir ama bu kitleleri Türkiye'ye getirmek için henüz hazır değiliz. İşte, bu fuarda bunları tartışıp, bu bilinci oluşturmakta ve buna göre hedefe hep birlikte kilitlenmeliyiz”